280

Cohen: Meer macht naar Europa? Dan verkiezingen

Donderdag en vrijdag top over redding euro ... Duitsland en Frankrijk willen meer bevoegdheden voor Europa ... Vanavond Tweede Kamerdebat over Nederlandse inzet

Als er op de aanstaande Eurotop in Brussel afspraken worden gemaakt waardoor Nederland bevoegdheden aan Europa afstaat, moeten er verkiezingen komen. Dat zei PvdA-leider Job Cohen woensdagavond tegenover de NOS. Zulke ingrijpende beslissingen moeten volgens Cohen aan de kiezer worden voorgelegd.


Cohen doet zijn uitspraken voorafgaand aan het Tweede Kamerdebat over de inzet van de Nederlandse regering bij de top:

Als er werkelijk sprake is van de overdracht van bevoegdheden, dan vind ik ook dat je dat aan de kiezer moet voorleggen en wat mij betreft doen we dat dan in verkiezingen.

Duitsland en Frankrijk zijn de afgelopen dagen al met hun eigen voorstellen gekomen. Bondskanselier Merkel en president Sarkozy willen dat landen die zich niet aan de begrotingsregels houden worden gestraft. Hiervoor moet mogelijk het EU-verdrag worden aangepast.

Het kabinet heeft de steun van de PvdA nodig voor een meerderheid. Gedoogpartner PVV is namelijk tegen steunmaatregelen voor de euro, aldus de NOS.

Het debat in de Tweede Kamer is vanaf 19.00 live te volgen op Politiek24

Lees ook bij Nieuwsuur: Rutte: Geen overdracht macht aan Brussel

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (280)