276

Cohen op SP-manifestatie ‘Armoede werkt niet’

Halsema: 'GroenLinks niet welkom', organisatie ontkent … 1500 actievoerders tegen bezuinigingen op sociale werkvoorziening

Onder leiding van de SP werd er vandaag actiegevoerd tegen de plannen van het kabinet Rutte om 30.000 banen te schrappen in de sociale werkvoorziening en tegen het inkomensverlies van mensen met een arbeidsbeperking.


Een van de aanwezigen was PvdA-leider Job Cohen die verklaarde:

‘Ja, we doen dat samen met de SP omdat we het met elkaar eens zijn. En wat mij betreft doen alle andere partijen die dit beleid ook slecht vinden daar ook aan mee. Daarom zijn we hier. We laten zien dat mensen die in de WSW en in de Wajong zitten ook willen werken en dat we die niet afschrijven.’

GroenLink-leider Femke Halsema twitterde over de afwezigheid van haar partij op de manifestatie: 

Speciaal voor SP’ers: niet uit principe afwezig bij #armoedewerktniet. Ik kon niet. Jesse Klaver & Tof Thissen door SP geweigerd.

Daniël de Wit, fractiemedewerker van de SP ontkent de bewering van Halsema en stelt dat Klaver zelf heeft afgezegd.

In een gezamenlijk opinieartikel in het Eindhovens Dagblad stellen Cohen en Roemer:

De miljardenbezuiniging op de sociale werkplaatsen en jonggehandicapten is ondoordacht en niet sociaal. Het kabinet ontneemt tienduizenden mensen met een arbeidsbeperking hun baan, bestaan en waardigheid. 

Het kabinet zet het mes in de Wajong, de sociale werkplaatsen (WSW) en de bijstand. De uitkering van gedeeltelijk arbeidsongeschikte jonggehandicapten zal per 1 januari 2014 worden verlaagd naar 70 procent van het wettelijk minimumloon. Met een bezuiniging van 120 miljoen euro in 2011 wordt de sociale werkvoorziening verder uitgekleed. De bezuinigingen op de sociale werkplaatsen, jonggehandicapten en de bijstand lopen in 2015 op tot ruim één miljard euro. In 2015 zullen volgens het CPB 30.000 plekken in de sociale werkvoorziening verdwijnen, terwijl nu al 25.000 mensen op de wachtlijst staan. Mensen die vaak op en top gemotiveerd zijn om te werken en voor wie hun baan hun trots is.

Dit alles onder het mom van ‘dan komen ze vanzelf wel aan een baan op de reguliere arbeidsmarkt’. Maar de kans dat de tienduizenden mensen met een arbeidsbeperking aan een reguliere baan komen, is nihil. 

Omroep Brabant: Grote opkomst bij manifestatie tegen armoede

Lees ook opinie Brechtje Paardekooper over afwijzen verbond PvdA met SP: Enige kans voor links ligt in het midden

Geef een reactie

Laatste reacties (276)