602

Cohen probeert het nog een keer

PvdA, GroenLinks en SP vormen breed front tegen kabinetsformatie...Cohen roept progressieve partijen op...met een manifestatie wil hij mensen oproepen niet op rechtse partijen te stemmen

PvdA-leider Job Cohen probeert het in het nieuwe jaar nog een keer. Hij heeft GroenLinks en de SP zover gekregen om samen op 16 januari een grote manifestatie te houden tegen het kabinetsbeleid. Daarmee willen ze stemmen winnen voor de provinciale verkiezingen zodat zij een meerderheid in de Senaat krijgen.

Job Cohen: “Overal in Nederland proef ik zorg en cynisme. Over de economie, de pensioenen, de manier waarop wij samenleven en de vraag of onze kinderen het morgen nog wel net zo goed hebben als wij nu. Ik proef veel strijdbaarheid. De wens om Nederland echt sterker te maken en klaar te stomen voor de toekomst. Een toekomst die duurzaam is en waarin de lasten eerlijker worden verdeeld. Het is tijd om al die krachten te bundelen. Ik roep dan ook alle progressieve partijen in ons land en alle maatschappelijke organisaties op om deel te nemen. Om samen de schouders te zetten onder een ander Nederland dan waar we nu op af stevenen.

De ChristenUnie heeft al laten weten niet te komen omdat de manifestatie op een zondag wordt gehouden. D66-leider Alexander Pechtold heeft tot nu toe terughoudend gereageerd op samenwerking met de PvdA.

Wanneer het de oppositiepartijen lukt om een meerderheid te krijgen in de Senaat, kunnen zij de wetsvoorstellen van het kabinet alsnog afkeuren.

Aan de manifestatie die gehouden wordt in de Brakke Grond in Amsterdam doen ook vakcentrales CNV en FNV, ontwikkelingsorganisaties Cordaid en HIVOS en kerkelijke organisatie IKV Pax Christi en ouderenbond ANBO mee.

Update dinsdag 28 december

De aanwezigheid van de ANBO en vakbonden FNV en CNV bij de manifestatie is nog niet zeker. De ANBO liet dinsdag in de Volkskrant weten ‘het een beetje pijnlijk te vinden’ dat zij door de PvdA als een linkse organisatie worden neergezet. Volgens een woordvoerdster is nog niets toegezegd. Vakcentrales FNV en CNV vergaderen in het nieuwe jaar over deelname.

Pechtold heeft gezegd zelf niet te komen. Wel stuurt hij een afgevaardigde. “We komen luisteren en zijn erg benieuwd naar de koers van de PvdA. We organiseren dus niet mede.”

Update 13.15

Vlaams Belang voorman Filip Dewinter heeft geprotesteerd tegen de links progressieve manifestatie omdat die in het Vlaams Cultuurhuis de Brakke grond in Amsterdam plaatsvindt. “Hierdoor kan de indruk ontstaan dat Vlaanderen of de Vlaamse regering betrokken is bij het protest van de Nederlandse linkerzijde tegen het oordeel van de kiezers”, aldus de partij in De Pers.

NOS: PvdA wil progressieve samenwerking

Geef een reactie

Laatste reacties (602)