251

Cohen: Rechtse gedoogcoalitie is slechtste oplossing

Update 13.15 uur: Roemer: opstelling Cohen vergroot kans op ultrarechts kabinet

In een interview met Trouw spreekt PvdA-leider Cohen zich uit over de (on)mogelijkheid van ‘fatsoenlijk’ oppositie voeren, over linkse samenwerking en de compleet verstoorde relatie met het CDA.

Trouw schrijft onder meer over de formatie:

U staat er nu naast. Vindt u achteraf dat u het deze zomer anders had moeten aanpakken?
„Ik geloof het niet. Ik heb steeds het gevoel gehad dat we niet verder konden als niet eerst een rechtse coalitie grondig zou worden onderzocht. Ik heb er steeds rekening mee gehouden dat dit zou kunnen gebeuren. Maar in deze vorm vind ik het wel de slechtste oplossing. Wilders krijgt veel macht, maar weinig verantwoordelijkheid. Hij kan blijven uitventen wat hij wil. Ook ik vind dat je streng moet zijn als het nodig is, maar hij is hard en harteloos tegenover mensen die dat niet verdienen. Dat leidt tot tweedeling en een verharding van de samenleving. Dat is mijn kernbezwaar.”

Update 13.15 uur: De keuzes en houding van PvdA-leider Job Cohen vergroten de kans op een ultrarechts kabinet, aldus SP-leider Emile Roemer. Volgens hem blokkeert Cohen progressieve samenwerking over links. Roemer:

De PvdA heeft vandaag mijn uitnodiging om te werken aan centrumlinks wederom niet aangepakt … Daardoor ligt er geen sociaal alternatief voor een ultrarechts kabinet. Cohen blijft vasthouden aan de VVD, zelfs op de dag dat Rutte zich wederom 100% uitspreekt voor ultrarechts. Dan kies je dus de verkeerde vrienden en maak je het rechts wel erg makkelijk.

Lees verder in Trouw – Cohen: hand in eigen boezem steken

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (251)