119

Cohen revancheert zich in cruciaal zorg-debat

Volkskrant: Geïnspireerde Cohen dwingt coalitie in defensief

Op de dag dat luid aan de poten van zijn stoel werd gezaagd, revancheerde PvdA-leider Job Cohen zich in de Tweede Kamer. Hij nam tijdens het debat als oppositieleider het voortouw in felle kritiek op de bezuinigingen in de zorg. ‘De coalitiegenoten zijn zichtbaar in het defensief gedrongen,’ constateert de Volkskrant.


De Volkskrant schrijft:

‘Onverschilligheid en ongeïnteresseerdheid’. Dat verwijt werpt oppositieleider Job Cohen minister-president Rutte voor de voeten aan het begin van het debat over de ‘allerkwetsbaarsten in de samenleving’. Het is een effectief verwijt dat de bravoure en doorgaans opgeruimde doortastendheid van het kabinet in een ongunstig daglicht zet, nu het wordt betrokken op zwaar gehandicapten van wie een flink aantal de publieke tribune bezet. De lawine van maatregelen die het kabinet de afgelopen weken bekendmaakte, lijkt Cohen het verhaal te bezorgen dat hij nodig had om zich opnieuw te profileren als oppositieleider. 

Trouw schrijft:

Door te snijden in de budgetten voor het pgb en de sociale werkplaatsen ontneemt Rutte kwetsbare mensen hun trots en zelfbeschikking, zei PvdA-fractievoorzitter Job Cohen. “Waarom tonen kabinet en premier zich zo onverschillig en ongeïnteresseerd voor de vraag wat dit allemaal betekent voor al die individuele mensen, voor mensen met het syndroom van Down, voor licht verstandelijk gehandicapten, voor mensen met een dwarslaesie, voor al die mensen die nu, met de nodige ondersteuning, werken en meedoen in de samenleving.” 

De gedoogcoalitie probeerde de schade te beperken. PVV-leider Wilders en VVD-fractievoorzitter Blok lieten anderen het vuile werk opknappen. Hun impopulaire standpunten werden uitgedragen door backbenchers, als verbaal kanonnenvoer voor de oppositie.  

VVD-Kamerlid Malik Asmani zwoegt zich schutterend door de vele interrupties. ‘We gaan niet bezuinigen op pgb’s!’, roept hij op enig moment, nadat al meermalen is gewisseld dat het aantal wordt gedecimeerd. Gelach is zijn deel. 

Voor het eerst in tijden maakt premier Rutte geen gebruik van zijn ‘shiny happy people’-tactiek. Hij maakt geen grapjes en grabbelt niet in zijn ton met kant-en-klare succesverhalen.  

De Volkskrant: Cohen grijpt kans op sociaal profiel

Geef een reactie

Laatste reacties (119)