56

‘Cohen slechtste politicus, Rutte de beste’

22% procent van de Nederlanders kiest voor Cohen als slechtste politicus.

PvdA-leider Job Cohen wordt het vaakst genoemd als de slechtste politicus van 2011. Van de Nederlanders noemt 22 procent zijn naam, concludeert Maurice de Hond zondag uit een peiling, meldt persbureau Novum.

Een andere kanshebber voor deze ‘eretitel’ was PVV-leider Geert Wilders. Bij de kiezers van de linkse partijen wordt hij inderdaad het vaakst genoemd, maar uiteindelijk scoort hij slechts zestien procent doordat de rechtse respondenten in Cohen toch een slechtere politicus zien.

Om de derde plek bestaat onenigheid. Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) en premier Mark Rutte (VVD) scoren ieder zes procent. Ook Staatssecretaris Henk Bleker en de CDA-dissidenten Ferrier en Koppejan scoren soortgelijke percentages.

‘Rutte de beste’
De beste politicus van het jaar is volgens 22 procent Mark Rutte. Hij wint nipt van SP-leider Emile Roemer, die 21 procent scoort. Opvallend daarbij is dat de PVV-kiezers vaker voor Roemer kiezen (13 procent) dan voor Rutte (11 procent).

Op partijniveau is SP de winnaar van dit jaar. De partij groeide in de peiling met acht zetels en komt zondag uit op 26. Daarna volgt D66, dat in de peiling vier zetels steeg en uitkomt op zeventien.

Het CDA is de grootste daler. Sinds enkele weken klimt de partij op van een dieptepunt van tien, maar de partij staat met dertien zetels in de peiling nog altijd vijf lager dan vorig jaar. De coalitie met gedoogpartij PVV scoort gezamenlijk 71 zetels in de peilingen.

Later vandaag kiest de parlementaire journalistiek nog de politicus van het jaar.

Trouw: ‘Cohen slechtste politicus, Rutte beste’ 

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (56)