284

Cohen wil PvdA ideologische veren teruggeven

Partijleider praat in Buitenhof over toekomst PvdA ... Zijn 'on-haagse' politieke stijl zal hij niet veranderen: 'Ontzettend veel mensen zijn daar blij mee' ... Wel moet de partij 'vernieuwen' door terug te keren naar de 'oude sociaal-democratische principes'

PvdA-leider Job Cohen wil zijn partij haar ideologische veren teruggeven. In het VPRO-programma Buitenhof zei hij dat de partij bezig is met ‘vernieuwen door terug te gaan naar de oude sociaal democratische principes’ en deze toe te passen in de moderne tijd. De partij is daar op allerlei verschillende terreinen mee bezig, aldus Cohen.


Door redactie Joop

Cohen gaat ook in op de kritiek van scheidend partijvoorzitter Lilianne Ploumen. Deze gebeurtenissen van de afgelopen week noemde hij een dieptepunt in zijn carrière bij de PvdA. Niet zozeer de kritiek van Ploumen, want daarmee was hij bekend, maar het naar de media lopen met een interne partijkwestie is hem duidelijk rauw op zijn dak gevallen.

Ploumen die maandag plotseling aankondigde haar functie in januari te zullen neerleggen, noemde Cohen in een interview met de Volkskrant “te weinig zichtbaar”. Ze zei dat er veel meer in de PvdA zit dan hij eruit haalt en dat hij, wat haar betreft, bij de volgende verkiezingen niet automatisch de lijsttrekker wordt.

Cohen zegt niets te zullen doen met de kritiek op zijn politieke stijl. Hij weigert pertinent mee te gaan in de verhardende toon, zoals die gebezigd wordt door met name PVV-leider Geert Wilders. “Ik verlaag me niet tot dat niveau”, aldus de PvdA-leider.

Cohen ziet zichzelf als “on-Haags”, en volgens hem zijn “ontzettend veel mensen” daar blij mee. “Iedereen zegt: ga daar alsjeblieft mee door, doe het op jouw manier. Als ik hoor wat er allemaal op het spel staat, denk ik, ja, daar ga ik mee door.”
Volgens Cohen zwemt hij tegen de stroom in, en “moet je daar sterk voor wezen”. Wel vindt ook hij dat zijn partij moet vernieuwen en wel door de politieke ideologische veren, die oud-partijleider Wim Kok in de jaren ’90 van de vorige eeuw aflegde, weer aan te trekken. Terug dus naar de principes van de sociaal democratie.

Op de sociale netwerksite Twitter is veel gereageerd op het interview met de PvdA-voorman:

Liesbeth van Tongeren, GroenLinks Tweede Kamerlid:
Als je #Buitenhof kijkt lijkt het met wereldproblemen enorm mee te vallen.Vragen over debat- en managementstijl maar inhoud ho maar. #cohen

Cabaretier Dolf Jansen:
‘Er is werk aan de winkel. Maar dat wist ik al!’ Alsnog n oneliner van Cohen

RTL-verslaggever Hella Hueck:
Nou, we zijn een stuk wijzer geworden 😉

Voormalig PvdA-Kamerlid Mei Li Vos:
Ik ben duidelijk maar mijn oplossing is niet simpel.

Theatermaker Funda Mujde:
Mijn dochter van 22 kijkt en zou nu op Cohen willen stemmen. Dat mag ik van haar twitteren.

Hans Adriani, Fractievoorzitter PvdA Nieuwengein:
Hij zegt het echt, die van Inge: ‘U bent van het fatoens , dan hoort u toch niet in Den Haag thuis?’

NOS-verslaggever Dominique van der Heyde:
Cohen wil nieuwswaardige dingen zeggen maar het mag niet van van Ingen

Buitenhof op Nederland 1

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (284)