Laatste update 22:21
13

Cohen zegt verhoor af na dreigementen Trump

De voormalig persoonlijk advocaat en fixer van president Donald Trump heeft zijn verhoor door een commissie van het Huis van Afgevaardigden op 7 februari afgezegd, omdat hijzelf en zijn familie en worden bedreigd door Trump en diens huidige advocaat Rudy Giuliani. Dat blijkt uit een verklaring van de advocaat van Cohen, Lanny Davis.

Volgens CNN zouden Cohen’s vrouw en schoonvader zich onder meer bedreigd voelen door tweets van Trump en uitspraken die Giuliani deed in meerdere Amerikaanse tv-shows. Zo maakte Giuliani Cohen onder meer uit voor pathologische leugenaar en schold Trump de advocaat in een tweet uit voor ‘rat’. De term die criminelen hanteren als iemand tegen hen getuigt of iemand verklikt bij de politie. Volgens Davis ziet Cohen zich gedwongen om zijn eigen veiligheid en die van zijn familie nu op de eerste plaats te zetten.

De voorzitters van de commissie die Cohen had opgeroepen om te getuigen, stellen hem nog steeds gewoon te verwachten op 7 februari. Cohen werd in december tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld voor frauduleuze activiteiten in opdracht van zijn cliënt Donald Trump.

Ondertussen probeert president Trump de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, ertoe te bewegen dat hij toch zijn jaarlijkse State of the Union-speech mag geven. Pelosi had Trump vorige week laten weten dat hij zijn speech moet uitstellen, of schriftelijk dient aan te leveren, omdat het niet past om het volk toe te spreken over je plannen en prestaties terwijl de overheid plat ligt. Trump negeerde die brief en probeerde de originele uitnodiging te accepteren, die gestuurd werd toen het er nog op leek dat de shutdown snel beëindigd zou worden. Pelosi maakte vandaag opnieuw duidelijk dat Trump niet welkom is zolang de shutdown voortduurt. Trump doet nu opnieuw alsof zijn neus bloedt en dreigt gewoon te komen.

Trump heeft meermaals gedreigd om de shutdown, die ervoor zorgt dat 800.000 overheidsmedewerkers niet betaald krijgen en waardoor een groot deel van de federale overheid op zijn gat ligt, net zolang te laten duren totdat hij zijn muur krijgt. Ondertussen heeft de Republikeinse leider van de Senaat, Mitch McConnell vandaag voor de vierde opeenvolgende keer een voorstel van de Democraten om de shutdown te beëindigen geblokkeerd. Een van de organisaties die zwaar te lijden heeft onder de shutdown is de FBI en laat dat nu precies de organisatie zijn die ook het onderzoek leidt naar de Russische beïnvloeding van de verkiezingen in 2016 en de banden met Trumps campagneteam.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)