9

Collega’s met kinderen zijn betere werknemers

Geklaag van collega's niet terecht: ouders zijn gemotiveerder en hebben minder last van burn-out

Werkende ouders zijn collegialer en minder gevoelig voor stress dan hun kinderloze collega’s, concludeert sociologe Lieke ten Brummelhuis in onderzoek waar ze deze week op promoveert.

Ten Brummelhuis verdedigt vrijdag haar proefschrift Family matters at work. Depleting and enriching effects of employees’ family lives on work outcomes, waarvoor ze 500 werknemers van verschillende bedrijven ondervroeg. NRC Handelsblad publiceert vandaag een interview met de promovenda.

Hamvraag: presteren werknemers met kinderen minder goed dan alleenstaande, kinderloze collega’s? Of draagt het gezinsleven juist bij aan hoe een werknemer op het werk functioneert?

In NRC zegt Ten Brummelhuis over deze prangende vragen:

Werknemers ergeren zich snel aan collega’s met kinderen: die zouden de kantjes er aflopen en snel opgebrand zijn. (…) Nee dus. Het hebben van kinderen heeft juist positieve effecten op het werk. De werkende ouders die ik heb onderzocht bleken bijvoorbeeld minder gevoelig te zijn voor een burn- out. Het hebben van kinderen verlaagt blijkbaar gevoelens van stress, terwijl je misschien eerder het omgekeerde zou verwachten, omdat ze zo druk zijn. (…) Als jij een leuke Sinterklaas hebt gevierd met je kinderen, ga je maandag weer blij en opgeladen aan het werk. Kinderen zorgen bovendien voor een natuurlijke rem: er is meer dan alleen maar werk in het leven.

In het papieren interview met Ten Brummelhuis, dat niet integraal online staat, legt ze onder meer uit dat het voor jonge moeders met stress niet helpt om minder te werken.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)