11

College Amsterdam wil Slotervaartziekenhuis redden met onteigening vastgoed

Het college in Amsterdam wil voorkomen dat een commerciële partij het Slotervaartziekenhuis in handen krijgt en de zorgfunctie verwijnt. Het college van burgemeester en wethouders gaat daarom een procedure starten om het recht van erfpacht te beëindigen en daarmee het vastgoed te onteigenen. In een brief aan de gemeenteraad spreekt wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling, GroenLinks) van een ‘zeer uitzonderlijke geval’ en een stap die wordt uitgevoerd om ‘redenen van algemeen belang’. Dat meldt het Parool.

NRC schrijft:

Bij beëindiging van het erfpacht komen de grond en het gebouw van het Slotervaartziekenhuis in handen van de gemeente. De gemeenteraad moet het voorstel nog wel goedkeuren. Het zou de eerste keer zijn dat de gemeente het recht van erfpacht beëindigt. De huidige eigenaar wordt dan schadeloos gesteld op basis van de Onteigeningswet. De zorginstelling was sinds 2013 in handen van de MC Groep van zorgondernemer Loek Winter.

De oud-eigenaren en grootaandeelhouders Loek Winter en Willem de Boer zouden voornemens zijn een lening van 45 miljoen euro bij vastgoedonderneming Zadelhoff af te sluiten, waarmee openstaande vorderingen kunnen worden afgelost en het faillissement beëindigd. Het gebouw zou dan verhuurd worden aan klinieken en deels omgebouwd tot woonruimte voor medisch personeel. De curator van het MC Slotervaart stelde in een reactie aan NRC ‘zeer verrast’ te zijn over het besluit van het Amsterdamse college.

Cc-foto: Wikicommons

Geef een reactie

Laatste reacties (11)