Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Colombiaanse president krijgt Nobelprijs Vrede voor onderhandelingen FARC

  •  
07-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
colombian
Het Noorse Nobelprijscomité kent de Nobelprijs voor de Vrede dit jaar toe aan de president van Colombia, Juan Manuel Santos. Die krijgt hij vanwege de vredesonderhandelingen die hij voert met de FARC-beweging in zijn land.
De burgeroorlog in Colombia duurt al bijna vijftig jaar en dit jaar leek er – door de inspanningen van Santos – er een eind aan te komen. De FARC en de regering zijn tot een overeenkomst gekomen, die in een referendum door het volk verworpen is maar de partijen zijn weer aan het onderhandelen om tot een oplossing te komen waar iedereen mee akkoord kan gaan.
Kaci Kullmann Five, de voorzitter van het Nobelprijscomié noemt de toekenning van de prestigieuze prijs ook een ode aan het Colombiaans volk en de partijen die meedoen aan het vredesproces.
"(…) Zij hebben ondanks de zware beproevingen en wandaden nooit de hoop op een rechtvaardige vrede heeft opgegeven. Het feit dat de meerderheid van kiezers ‘nee’ zei betekent niet dat het vredesproces dood is"
De Colombiaanse burgeroorlog heeft ongeveer 220.000 mensen het leven gekost. En zes miljoen burgers moesten door de oorlog vluchten.
Andere genomineerden waren de hulpverleners in de Syrische stad Aleppo, de ‘withelmen’, en de bewoners van Griekse eilanden die de afgelopen twee jaar bootvluchtelingen uit Turkije opvingen. Met de prijs win je een bedrag van 830.000 euro.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.