55

Columnist Drayer stapt op bij Trouw, wast eigen verleden wit

Trouw-columniste verzint dat ze wegens scherp eigen inzicht 'nooit' over fantaserende collega schreef

Columniste Elma Drayer verlaat met veel tamtam Trouw vanwege de affaire rond journalist Perdiep Ramesar die feiten en citaten verzon. Drayer beweert dat ze “al jaren” wist dat de fabeljournalist niet te vertrouwen was en dat ze daarom “nooit” over hem schreef. Dat laatste valt te controleren en blijkt gewoonweg niet waar.

In de Volkskrant vertelt Drayer waarom ze weg gaat bij Trouw:

Ik was een van de redacteuren die al jaren geleden zeiden: die man klopt niet. Hij komt zelden met een bron met naam en toenaam. Dat zie je als je een ervaren journalist bent. Dat is intuïtie. Ik heb ook nooit een column geschreven over stukken van Perdiep, omdat ik hem niet vertrouwde.

Drayer, die bekend staat om haar ‘holier than thou’-toon, verwijt collega’s dat ze niet naar haar wilden luisteren. “Ik heb met collega’s over Perdiep gepraat, maar ik kreeg de handen er niet voor op elkaar.”

In tegenstelling tot wat Drayer beweert beval ze in 2013 in haar column nog een boek aan van de bedriegende redacteur. “Lees vooral het in 2011 verschenen boek ‘Slaven in de polder’, van Trouw-journalisten Martijn Roessingh en Perdiep Ramesar.” Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat een door Ramesar geschreven hoofdstuk uit dat door Drayer gepromote boek is verzonnen.

In februari van dit jaar haalde Drayer nog een verhaal van Ramesar aan:

Verderop in uw krant kwamen gisteren twee ‘radicaliseringsexperts’ aan het woord over de vraag welk ‘tegengeluid’ jongeren zou kunnen weerhouden. 

Dat bewuste artikel was “Met welk verhaal houd je Syriëgangers hier?” geschreven door Ramesar. Het is inmiddels uit het archief verdwenen.

De ‘principiële’ beslissing van de columnist ontlokt ook anderszins kritiek, van onder meer journalist Hassnae Bouazza:

Drayer had Ramesar door en toch schreef ze niet over hem. Wat klopt er niet aan die bewering?

Ondertussen neemt de kritiek op Trouw toe. De krant trekt na uitgebreid onderzoek 126 artikelen van de fantaserende journalist terug, onder meer over een zogenaamde ‘sharia-driehoek’ in de Schilderwijk. Volgens Drayer en andere critici moet de hoofdredacteur opstappen.

screenshot: Echt Gebeurd

Geef een reactie

Laatste reacties (55)