13

Columnist haalt grap uit met AD als Japanse burgerjournalist

Luuk Koelman plaatst onzinberichten op AD.nl, redactie ruikt pas laat onraad

Algemeen Dagblad is in een grap getrapt van columnist Luuk Koelman. Die meldde zich aan als burgerjournalist in Japan en kon vervolgens meerdere verzonnen verhalen publiceren op de krantensite.

Door redactie Joop

Koelman, bekend geworden door het publiceren van gelogen klachtbrieven aan bedrijven, meldde zich enige tijd geleden aan bij het AD als amateur-correspondent voor het WK Voetbal. Hij deed zich voor als de naar Japan geëmigreerde John Janssens en sloot zelfs een van internet geplukte trouwfoto bij (zie foto bij dit artikel).

Het AD nodigde hem uit om over het WK te berichten vanuit Japan. Koelman kwam prompt met enkele sterke verhalen: hij liet de Japanse bondscoach wraak zweren op diens Nederlandse collega Bert van Marwijk, hij schreef dat de Japanse televisie de spot dreef met Oranje en tot slot citeerde hij de broer van de bondscoach, die van Marwijk ‘een minderwaardig mens’ noemde. Vanwege die laatste ‘scoop’ zocht de NOS zelfs contact met hem. 

Op zijn website klapt Koelman uit school over de correspondentie met het AD en hoe zelfs commentaar van reageerders op AD.nl over het waarheidsgehalte van de artikelen aanvankelijk werd genegeerd. Toch viel de columnist uiteindelijk door de mand en beëindigde de krant de samenwerking.

In reactie op de onthulling van Koelman laat weblog Onuitstaanbaar.nl weten dat ook zij op AD.nl hebben geopereerd als nep-correspondent, in dit geval zogenaamd vanuit Ivoorkust. 

Geef een reactie

Laatste reacties (13)