54

‘Comazuipers betalen hun zorg zelf maar’

Schippers gaat kosten comazuipers onderzoeken

Jongeren die vanwege comazuipen in het ziekenhuis belanden, moeten zelf opdraaien voor de kosten van hun behandeling. Dat betoogt Herre Kingma, bestuursvoorzitter van het Medisch Spectrum Twente in Enschede. Volgens hem kosten de behandelingen, betaalt door de zorgverzekeraars, Nederland jaarlijks miljoenen. “Als iemand schade veroorzaakt die hij zelf in de hand heeft, dan moet hij daar ook maar zelf voor opdraaien. Daar is niks bizars aan”, zei Kingma vandaag op Radio 1.

Een behandeling van een comazuiper kost tussen de honderden en duizenden euro’s. Volgens Kingma is de korting op comazuipers een prima bezuinigingsvoorstel voor dit kabinet. Het afgelopen weekend waren bijna alle gevallen die ’s nachts op de poli van zijn ziekenhuis binnenkwamen, comazuipers. Naar aanleiding daarvan twitterde Kingma: 

Zaterdagnacht hadden 14 van de 15 bezoekers van de spoedeisende hulp problemen die alcoholgerelateerd waren: allemaal keurig behandeld uit budget verzekerde zorg. Besparingsideetje voor het overleg in het Catshuis?

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester vindt het voorstel van Kingma ‘bizar en ongepast’. Ze vindt dat er een beter preventiebeleid gevoerd moet worden. Minister Schippers (Volksgezondheid) zei in Metro de problemen met comazuipers te gaan onderzoeken. Binnenkort gaat er een campagne op social-media van start om jongeren bewust te maken van alcoholmisbruik.

De stijging van het aantal comazuipers is enorm en ook steeds meer jongeren kinderen belanden in het ziekenhuis met een alcoholvergiftiging. In 2010 werden er 684 jongeren met een alcoholvergiftiging opgenomen terwijl dat er in 2008 nog 337 waren.

Zorgverzekeraar Menzis steunt het voorstel van Kingma. Bas Leerink, lid van de raad van bestuur van Menzis, vertelt aan Radio 1:

Ik denk er hetzelfde over als Kingma. Het is niet de bedoeling dat ziekenhuismedewerkers worden lastig gevallen door comazuipers. Maar het is wel lastig, aangezien iedereen in Nederland recht heeft op zorg en op zorgvergoeding.

Kingma gaat samen met Menzis uitzoeken wat de mogelijkheden zijn. Vorig jaar kwam de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan met het voorstel dat comazuipers zelf de ambulance moeten betalen.

Volkskrant: ‘Comazuipers moeten zelf voor de kosten opdraaien’

Metro: Schippers bekijkt kosten comazuipers

cc-foto: MrKael
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (54)