11

Comazuipers grijpen zonder gêne de portemonnee voor een wellness-cocktail

In Amerika komt de dokter voor nog geen 200 euro aan je bed als je een kater hebt

Ongegeneerd zuipen zonder hoofdpijn? In Amerika is het een hype aan het worden. Zakenlieden die hun klanten tot in de late uurtjes moeten vermaken met drank en vrouwen kennen de truc al langer. Als je een bevriende dokter vraagt om je na een zware avond even aan het infuus te leggen met een zoutoplossing, loop je zo weer als een kievit. In Amerika schieten de ‘IV-clinics’ de grond uit en nu komen de ‘wellness-dokters’ zelfs ook aan huis om klanten in hun eigen pluche te bedienen.


The New York Times maakte een verhaal over de IV-clinics. De 29-jarige financial Josh Nyer die op Manhattan woont, vertelt over de oudejaarsavond die er aan komt. Met zijn 30 vrienden heeft afgesproken kolossaal te gaan feesten met rivieren van champagne en wodka, Don Julio tequila en heel veel wijn. Op 1 januari heeft hij zijn afspraak bij de IV-dokter al staan. Die zal hem oplappen met een detox van 1000 milliliter zoutoplossing en vocht. Daarbij heeft Nyer als keuzeoptie nog middelen tegen misselijkheid, hoofdpijn en anti-ontstekkingsremmers. Daar hangt een prijskaartje aan van een slordige 187 euro, maar Nyer vindt het een hele geruststelling. “Nu weet ik dat ik me nergens druk over hoef te maken die paar nachten en ik kan helemaal losgaan.”

Het is een pittige prijs voor een zakje vocht dat in werkelijkheid iets meer dan 3 euro kost. Toch betalen zakenlieden en iedereen die zich het kan veroorloven er graag voor. De IV-klinieken worden platgelopen door mensen met een ‘morning-after-malaise’, uitdroging, een jetlag of voedselvergiftigingen. Dokter Adam Nadelson gaat ook thuis langs bij zijn patiënten. Hij zegt cocktails te verkopen die per patiënt worden afgestemd. In 2014 startte hij samen met zijn vader een IV-kliniek en heeft nu vestigingen in New York, the Hamptons, San Francisco, Los Angeles en Chicago.

De mineralen en vitamine cocktail werd dertig jaar geleden bedacht door dokter John Myers van de Johns Hopkins Universiteit. In die tijd was er nog geen markt voor de ‘wellness cocktail’. Pas toen anesthesist Jason Burke in 2012 in Las Vegas zijn ‘Hangover Heaven’ bus opende,verspreide de truc zich als een lopend vuurtje. Mensen konden zich voor iets meer dan 100 euro laten oplappen aan het infuus terwijl de bus door de strip van Las Vegas reed.

De medische wereld is niet erg onder de indruk van de IV-klinieken. Volgens toxicoloog Lewis S. Nelson is er geen enkel bewijs dat de behandelingen ook echt werken. Hij meent dat het placebo-effect aardig zijn werk doet. “Het zijn min of meer allemaal mensen met uitdrogingsverschijnselen”, aldus dermatoloog David E. Bank. Als je die vocht toedient, versnelt dat het herstelproces, maar genezen of voorkomen van ziektes doe het niet.
The New York Times: IV Drips Touted as Hangover Relief

Geef een reactie

Laatste reacties (11)