4

Combinatiepil kan besmetting HIV stoppen

Doorbraak in wetenschappelijk onderzoek naar HIV-besmettingen

De pil die mensen met HIV behandelt, kan ook nieuwe infecties van het Aids virus voorkomen bij gezonde mensen. Homo- en biseksuelen die een combinatie van Truvada innamen bleken 73 procent minder kans te hebben om besmet te raken met het HIV-virus. Dat blijkt uit een studie waarover The New England Journal of Medicini woensdag berichtte.

Experts spreken over baanbrekend onderzoek in de wereldwijze oorlog tegen HIV en Aids, dat schrijft The Independent. Wel willen ze benadrukken dat de studie zich heeft gefocust op de grootste risicogroep: mannen die seks hebben met andere mannen.

Aan het onderzoek deden 2,499 kandidaten mee uit Amerika, Peru, Ecuador, Brazilië, Zuid-Afrika en Thailand. De helft nam 14 maanden lang iedere dag een placebo in, het andere deel kreeg de combinatie van Truvada. Uiteindelijk bleek de groep die de combinatiepil had geslikt minder nieuwe infecties te hebben dan de groep die de placebo slikte.

De onderzoekers van de universiteit van Californie en San Francisco rekenden uit dat het risico op nieuwe HIV-besmettingen met 44 procent afneemt bij mensen die Truvada slikken. Sommige mannen die meededen aan het onderzoek vergaten de pil een dag te slikken. De groep mannen die het medicijn 90 procent van de tijd gebruikten, had 73 procent minder kans op infecties.

Dokter Kevin Fenton, directeur van de Aids-preventie centra in de VS zegt dat het onderzoek een grote stap vooruit is, maar benadrukt dat de pil niet gezien moet worden als eerstelijns protectie tegen HIV-besmetting. “Het is nog lang geen tijd voor homo’s en biseksuele mannen om hun condooms overboord te gooien.”

The Independent: Combined pill can ‘stop Aids infection’
New Zealand Herald: HIV pill heralds new era in fight against AIDS
cc-foto: Roel1943

Geef een reactie

Laatste reacties (4)