9

Commentaar op de rellen in Baltimore gaat viraal

'Ik ben blij dat ik niet ben gegaan. En dat is een vreselijk gevoel'

Sinds de dood van Freddie Gray, die onder onduidelijke omstandigheden overleed, nadat hij was gearresteerd door de politie, is het onrustig in Baltimore. Een groot deel van de zwarte gemeenschap wijt zijn dood aan racisme bij de politie en betogingen liepen de afgelopen dagen uit op rellen.

De populaire donkere vlogger Hotdamnirock komt uit Baltimore en heeft nu op youtube commentaar geleverd op de protesten:

Ik ben blij dat ik niet ben gegaan. En dat is een vreselijk gevoel.

De vlogger vergelijkt wat er nu in Baltimore gebeurt met de Million Man March van Louis Farrakhan in 1995. Toen kwamen een miljoen mensen bijeen in Washington, zonder dat er ook maar iets sneuvelde.

De volgende keer dat je je merkt dat je vast zit in je emoties, boosheid, razernij, wat het ook is, voordat je iets onderneemt, stop en vraag jezelf af: helpt wat ik nu ga doen om de situatie te verbeteren.

Zijn antwoord is een ondubbelzinnig nee en hij is met name kritisch over de mensen die erbij stonden en er naar keken, zonder in te grijpen. Dat leverde hem veel steun op, maar ook kritiek, onder andere van deze reactie op de site Reddit:

Wat die gast in de video vergeet te vertellen is dat er vier hele dagen van vreedzame protesten vooraf gingen aan dit gedoe. (…) Als hij daadwerkelijk de daad bij het woord zou willen voegen, dan had hij juist moeten gaan. Hij zou, in zijn eigen woorden, de ‘nigger’ moeten zijn die tegen de stroom ingaat en probeert om de idiotie te voorkomen. Het is tenslotte erg makkelijk om een oordeel te vellen als je niet eens bij een van de vreedzame demonstraties bent geweest.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)