Laatste update 16:33
50

Commissariaat voor de Media onderzoekt onafhankelijkheid Jaspers

Het Commissariaat voor de Media stelt een onderzoek in naar de onafhankelijkheid van tv-maker Yvon Jaspers. Dat meldt Trouw. Jaspers maakt voor omroep KRO-NCRV behalve het populaire Boer Zoekt Vrouw ook de journalistieke productie Onze Boerderij. Haar rol bij die laatste roept vraagtekens op, nadat eerder bekend werd dat Jaspers ook op de loonlijst staat van For Farmers, een multinational in veevoer.

Vorige week verscheen in Trouw een artikel dat de onafhankelijkheid van Jaspers betwist. De bestbetaalde medewerker van KRO-NCRV stelt in haar beide programma’s de boer centraal waarbij het anti-regelgevingsgeluid overheerst. Via de website van de multinational roept Jaspers klanten van For Farmers op onderwerpen en ideeën aan te dragen. Die worden vervolgens in het NPO-programma behandeld. Wat het bedrag is dat For Farmers voor de diensten van Jaspers neertelt, is niet bekend.

Na verschijnen van het eerste artikel, liet KRO-NCRV direct weten dat de omroep vooraf op de hoogte was van de bijverdiensten van Jaspers, dat die zijn getoetst en dat daarbij geen sprake is van belangenverstrengeling. Het Commissariaat voor de Media wil nu zelf uitzoeken of dit inderdaad niet het geval is. Eerder nog liet het Commissariaat weten een onderzoek niet nodig te vinden, omdat dat normaliter gebeurt na klachten. Die bleven uit. Door de ontstane commotie stelt het Commissariaat nu op eigen initiatief alsnog een onderzoek in. Ook in de Tweede Kamer zijn vragen gesteld naar aanleiding van het artikel in Trouw. GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld wil van minister Arie Slob weten of Jaspers en KRO-NCRV inderdaad de NPO-regels omtrent sponsoring niet overtreden.

Beeld: Screenshot Pauw

Geef een reactie

Laatste reacties (50)