Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Commissie-De Wit vermoedt meineed ex-topman Fortis

  •  
17-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-CommissiedeWit_JanvanRutte300.jpg
Jan van Rutte's geheugen laat hem meermaals in de steek tijdens verhoor. Commissie gelooft er niks van
De parlementaire enquêtecommissie De Wit gelooft Jan van Rutte, tijdens de kredietcrisis eind 2008 directeur van Fortis Bank Nederland en nu bestuurder van ABN Amro, niet. Dat schrijft het FD donderdag. Voorzitter Jan de Wit herinnerde Van Rutte aan het eind van diens verhoor eraan dat hij onder ede staat en dat hij ‘vage’ verklaringen aflegt over wat hij wist over de op naderende nationalisatie van Fortis Bank Nederland begin oktober 2008.
Van Rutte kon zich eerst niet herinneren wanneer hij precies hoorde van opsplitsing van zijn bank in een Belgisch, Luxemburgs en Nederlands deel, zo schrijft het FD. Vervolgens wist hij ook niet meer wanneer De Nederlandsche Bank (DNB) met hem had gesproken over het benoemen van een stille curator bij Fortis Bank Nederland, die zijn taken dan zou moeten overnemen.
Op een nadere vraag van een ongelovig commissielid verklaarde Van Rutte dat hij ‘formeel’ pas wist van volledige nationalisatie op de dag waarop die werd bekendgemaakt.
Getuigen worden onder ede verhoord. Wie op meineed wordt betrapt, riskeert strafvervolging. Van Rutte maakte geen gebruik van de aansporing van De Wit om onduidelijkheden in zijn betoog alsnog te verhelderen.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.