26

Commissie-Deetman voor onderzoek naar RK-misbruik in opspraak

NRC Handelsblad: Commissielid Marit Monteiro heeft nauwe - verzwegen - banden met RK kerk

Een lid van de commissie-Deetman, die seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk onderzoekt, heeft nauwe banden met kerkelijke instellingen. Marit Monteiro, hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen, was jarenlang senior onderzoeker voor de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR). De KNR is een van de opdrachtgevers van de commissie. Dat schrijft NRC Handelsblad.

Monteiro heeft in het verleden ook regelmatig opdrachten uitgevoerd voor de kerk blijkt uit onderzoek van de krant. Ze werkte daarbij voor ordes, zoals de Franciscanessen, die beschuldigd worden van seksueel misbruik. Die verstrengeling van functies werd verzwegen bij de presentatie van de commissie door oud-minister Deetman (CDA).

Slachtoffergroepen eisen dat Monteiro opstapt als lid van de commissie. Voorzitter Wim Deetman wil daar niet van weten. In een schriftelijke verklaring laat hij weten: „De wetenschappelijke integriteit zowel als de onafhankelijkheid tegenover alle partijen van de commissieleden, onder wie Marit Monteiro, is boven elke twijfel verheven.

NRC Handelsblad: Lid Commissie-Deetman heeft nauwe band met R.-K. Kerk

cc-foto: Agneta Von Aisaider

Geef een reactie

Laatste reacties (26)