Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Commissie-Deetman voor onderzoek naar RK-misbruik in opspraak

  •  
19-07-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
rk_300_01.jpg
NRC Handelsblad: Commissielid Marit Monteiro heeft nauwe - verzwegen - banden met RK kerk
Een lid van de commissie-Deetman, die seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk onderzoekt, heeft nauwe banden met kerkelijke instellingen. Marit Monteiro, hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen, was jarenlang senior onderzoeker voor de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR). De KNR is een van de opdrachtgevers van de commissie. Dat schrijft NRC Handelsblad.
Monteiro heeft in het verleden ook regelmatig opdrachten uitgevoerd voor de kerk blijkt uit onderzoek van de krant. Ze werkte daarbij voor ordes, zoals de Franciscanessen, die beschuldigd worden van seksueel misbruik. Die verstrengeling van functies werd verzwegen bij de presentatie van de commissie door oud-minister Deetman (CDA).
Slachtoffergroepen eisen dat Monteiro opstapt als lid van de commissie. Voorzitter Wim Deetman wil daar niet van weten. In een schriftelijke verklaring laat hij weten: „De wetenschappelijke integriteit zowel als de onafhankelijkheid tegenover alle partijen van de commissieleden, onder wie Marit Monteiro, is boven elke twijfel verheven.
RTEmagicC_4645167628_586c684ae0_o.jpg

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.