6

Commissie: online poker legaliseren om het te kunnen controleren

Update: Instellingen voor verslavingszorg vinden het legaliseren een slecht idee

Nederland telt al 575.000 pokeraars die hun heil zoeken op internet. De Adviescommissie Kansspelen doet een beroep op minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin om illegale pokerwedstrijden op internet te legaliseren. Momenteel controleert de overheid deze illegale pokerpraktijken niet. Doet ze dit wel, dan kan zij ook regels opstellen en het kansspel beter reguleren.

In Nederland pokeren zo’n 575.000 mensen illegaal op internet. De overheid verbiedt het, maar volgens de commissie is het illegale aanbod op internet nu zo groot dat de overheid wel in moet grijpen. De beste manier om dat te doen is door internetpokeren legaal te maken en nieuwe regels op te stellen, stelt ze in haar rapport.

Zo zou de overheid een beperkt aantal vergunningen kunnen uitgegeven, vastgesteld aan een bepaald termijn. En om banden met illegale pokeraanbieders in het buitenland te voorkomen, zou de Nederlandse overheid in haar regelgeving een verbod daarop kunnen stellen. Dat schrijft de NOS. De adviescommissie pleit daarbij voor een nieuw ‘internetregime’ die de pokerindustrie op internet in de gaten gaat houden.

Poker onderscheidt zich sterk van andere kansspelen en is daarom ook beter te reguleren volgens de commissie. De spelregels zijn helder en duidelijk en het heeft een simpele belastingstructuur, omdat de organisator geen kansspelbelasting hoeft te betalen. Bovendien is het verslavingsrisico bij poker kleiner dan bij andere gokspelen.

Update 21.45:

Instellingen voor verslavingszorg vinden het legaliseren van pokeren via internet een slecht idee. Frits Tartaud, bestuurslid van de Stichting Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers Nederland (AGOG)  noemt in een reactie de uitspraak van de commissie “een heel twijfelachtige uitspraak”.

Juist het gebruik van internet kan het spel erg verslavend maken, omdat de spelers geen ‘last’ hebben van sociale controle. Ook is het internetcasino altijd bereikbaar, desnoods via een mobiele telefoon, en kunnen mensen eindeloos doorspelen […] Over twee of drie jaar klopt een vloedgolf van mensen aan bij schuldhulpverlening.”

NOS – Advies: Legaal poker op internet

Eindrapport van de Adviescommissie Kansspelen via internet

Het Nederlands Dagblad: ‘Legalisatie poker op web slecht idee’
cc-foto: Heather Joy

Geef een reactie

Laatste reacties (6)