25

‘Commissie Stiekem moet minder stiekem’

Terugkijken Pauw en Witteman: Diederik Samsom en Ferry Mingelen over de sfeer tussen PvdA en D66

PvdA-leider Samsom vindt dat de afspraken over de Tweede Kamercommissie Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (CIVD), ook wel de commissie Stiekem genoemd, moeten worden aangepast. “Ze zijn nu te onbeholpen en te geheim”, zei Samsom in het programma Pauw en Witteman.


In de commissie Stiekem worden de fractievoorzitters van de politieke partijen ingelicht over het werk van de Nederlandse veiligheidsdiensten AIVD en MIVD. Wat zij daar horen moeten zij geheim houden. Samsom:

Het zou goed zijn als meer mensen betrokken zijn bij wat er daar verteld wordt, overal op de wereld zijn er soortgelijke commissies die er ontspannener over doen.

Onlangs pleitte de commissie-Dessens, die de wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten evalueerde, voor een ruimere bevoegdheid voor de geheime diensten, maar tegelijk voor meer controle door onder meer de Tweede Kamer.

In Pauw en Witteman blikt Samsoms samen met politiek commentator Ferry Mingelen terug op een roerige week. Daarin moesten de ministers Plasterk en Hennis zich in de Tweede Kamer verantwoorden voor het tappen en delen van 1,8 miljoen telefoongegevens. Aan het einde van het debat kreeg Plasterk een motie van wantrouwen aan zijn broek van vrijwel de gehele oppositie. Dat met name D66 deze motie steunde, daar was de PvdA niet blij mee. Samsom herhaalde dat wat hem betreft de andere fractievoorzitters door de commissie stiekem op de hoogte waren van het ware verhaal van de 1,8 miljoen data-bestanden.

“De reden dat ik zo boos was is dat de motie van wantrouwen zei dat de Tweede Kamer niet was geïnformeerd, en dat was ten onrechte.

Pauw en Witteman: Diederik Samsom en Ferry Mingelen over de sfeer tussen de PvdA en D66

NOS: Samsom: Niet zo geheimzinnig doen

Geef een reactie

Laatste reacties (25)