14

Commissie verzweeg dubieuze praktijken VVD’er Van Rey

Roermondse wethouder en VVD-prominent had persoonlijk belang bij gemeentebesluit

De Roermondse wethouder Van Rey, die onderwerp is van een justitieel onderzoek naar corruptie-praktijken, had persoonlijk financieel belang bij een project dat hij als wethouder bevorderde. De VVD’er had aandelen in het bedrijf Movie Max dat een entertainmentcentrum in de stad wilde bouwen. De commissie die onderzoek deed naar Van Rey liet dit weg uit haar rapport.

Van Rey heeft verklaard dat hij zijn aandelen in het bedrijf van de hand heeft gedaan voordat duidelijk werd dat Movie Max een project in Roermond zou starten. Uit onderzoek van dagblad De Limburger blijkt dat die bewering niet klopt. 

Hij zegt dat hij al aandeelhouder van Movie Max was voordat het bedrijf interesse had om zich in Roermond te vestigen. Toen die belangstelling ontstond, zou hij zijn aandelen “direct en zonder winst” hebben verkocht. Uit documenten blijkt echter dat het Roermondse college van burgemeester en wethouders al vlak vóór de aankoop van de aandelen door Van Rey wist van de interesse van Movie Max. Van Rey was een belangrijke trekker van de ontwikkeling van het Kazernevoorterrein. 

Tussen koop en verkoop van 4,99 procent belang in het bedrijf Movie Max zaten negen maanden.

NRC Handelsblad maakt melding van een andere kwestie:

De commissie van oud-minister Winnie Sorgdrager en bestuurskundige Paul Frissen beschikte over informatie dat het duo betrokken was bij het bedrijf Mibo Investments. Van Rey en Van Pol stonden garant voor terugbetaling van een banklening van dat bedrijf. Toen Mibo in problemen kwam, eiste Rabobank geld van Van Rey en Van Pol. Het rapport noemt de kwestie niet.

Van Rey heeft inzage gekregen in het concept van het rapport, mede naar aanleidingen van zijn reactie is het rapport gewijzigd.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)