36

Commissie wil krachtige wiet tot harddrug verklaren

Zoveelste ronde in worsteling met drugs … Roken en alcohol blijven buiten schot

Terwijl in steeds meer landen stemmen opgaan de ‘war on drugs’ te beëindigen en Nederland als succesvol voorbeeld wordt genoemd, wordt hier voorgesteld de teugels aan te halen.


De Commissie Garretsen ontkent dat ze een einde wil maken aan het gedoogbeleid maar stelt wel voor wiet met een hoog THC gehalte aan te merken als harddrug. Die zou dan geweerd moeten worden uit coffeeshops. XTC blijkt minder schadelijk dan gedacht maar moet volgens de commissie harddrug blijven omdat er zoveel criminaliteit mee gemoeid is. GHB moet ook aangemerkt worden als harddrug.Het advies werd vrijdag aan het kabinet gepresenteerd.

De PvdA laat in een reactie weten dat het meten van de zwaarte van nederwiet alleen kan indien de aanvoer naar de coffeeshops gereguleerd kan worden. Als onder strikte voorwaarden wiet kan worden geteeld, is een betere controle op de kwaliteit mogelijk. Dan kan ook het gehalte van de werkzame stof THC vastgesteld worden.

De Volkskrant houdt de aanbevelingen van de commissie tegen het licht en schiet er wat gaten in.

Opmerkelijk is dat alcohol en tabak volgens de commissie eigenlijk ook tot de harddrugs zouden moeten behoren. Maar omdat dit onmogelijk is, adviseren ze slechts het toezicht te verbeteren.

Geef een reactie

Laatste reacties (36)