Laatste update 23:14
30

Commotie over ‘de lange arm’ van partijbestuur PvdA

monaschBinnen de PvdA is de afgelopen dagen met afkeur gereageerd op een mail waarin het partijbestuur maandag liet weten dat Kamerleden zich terughoudend moeten gaan opstellen bij het meedoen aan debatten met leden op internet over nieuwe moties.

De mail die een medewerker van partijvoorzitter Hans Spekman verstuurde ging over een nieuw online platform van de partij waarop PvdA-leden in discussie kunnen gaan over moties voor de volgende ledenraad. Op Platform.pvda.nl staat een overzicht van moties en kunnen leden aangeven wat ze van die motie vinden.

De mail die naar de media uitlekte, gaat over de ledenraad op 4 juni, waar onder andere het kinderpardon besproken gaat worden. In februari nam het PvdA-congres daarover een motie aan, waarin de Tweede Kamerfractie werd opgeroepen om meer te doen dan PvdA en VVD tot nu toe hebben afgesproken. Volgens de indieners is die motie door de partijtop niet uitgevoerd. Het bestuur van de PvdA wil de ontwikkelingen rond dergelijke moties liever eerst intern voeren en niet via een website voor leden.

In de mail staat onder andere:

Het kan soms slim zijn om ook als Kamerlid je te mengen in zo’n discussie, daar kan een concept-motie beter van worden. Maar dat is iets dat het partijbestuur graag zelf in de hand houdt, ook omdat de hele gang van zaken zo nieuw is en er veel gevoeligheden zijn. Vandaar het verzoek aan jullie allemaal om alleen op verzoek van het partijbestuur je te mengen in zo’n discussie

Vertrekkend Kamerlid Jacques Monasch liet zich kritisch uit over de mail en vindt dat het partijbestuur wat uit te leggen heeft. Tegen Eenvandaag zei hij donderdag geen ‘lange arm’ van het partijbestuur nodig te hebben om goed te kunnen communiceren. Monasch:

Als ik op straat loop ga ik ook niet eerst bellen met het partijbestuur of ik met de burger op straat mag gaan praten (…) Iedereen moet open kunnen discussiëren. Ik ga niet om toestemming van het partijbestuur vragen voordat ik met leden praat.

De Volkskrant schrijft dat niet iedereen binnen de partij er een zaak van wil maken en dat sommige partijleden vinden dat de kwestie teveel wordt opgeblazen. De mail zou alleen maar willen benadrukken dat het belangrijk is dat er een goed overleg blijft tussen de fracties en het bestuur nu moties ook door leden op internet besproken gaan worden.

Lees hier de uitgelekte mail of bekijk het interview met Jacques Monasch hier:

Lees ook ‘Gerommel binnen PvdA over uitgelekte mail’ in de Volkskrant en ‘PvdA-top snoert Kamerleden de mond’ van BNR

 

Geef een reactie

Laatste reacties (30)