95

‘Communistische’ CEO onder vuur

Baas verdeelde zijn salaris onder minst betaalde werknemers

Dan Price, CEO van Gravity Payments, verdiende marktconform een salaris van ongeveer een miljoen dollar. Van de een op de andere dag besloot hij dat een groot deel van dat geld beter besteed kon worden. Hij besloot een minimumsalaris in zijn bedrijf in te voeren van 70.000 dollar en dat te betalen door zijn eigen salaris terug te brengen tot datzelfde niveau. De eerste reacties in het bedrijf waren overweldigend positief. Maar dat veranderde.


De New York Times vertelt hoe eerst de voorspelbare aanval uit rechtse hoek kwam. Talkshowhost Russ Limbaugh sprak van een ‘socialistische en communistische agenda’. Ook bevriende zakenmensen bekritiseerden Price, omdat ze bang waren zelf ook meer aan hun medewerkers te moeten gaan betalen. Daarna begonnen er klanten af te haken. Sommigen, omdat ze het politiek oneens waren met de keuze van Dan Price, anderen, omdat ze bang waren dat het nieuwe minimumloon tot hogere kosten zou gaan leiden, ook al werd hen verzekerd dat dat niet het geval was.

Maar ook binnen het bedrijf ontstond er onvrede, en wel bij de mensen die daarvoor al rond de 70.000 dollar verdienden. Zij zagen de status bedreigd die ze ontleenden aan het feit dat ze meer verdienden dan de rest. Een aantal van hen heeft inmiddels ontslag genomen. Maar Price zet door. Voor hem is de zaak inmiddels groter geworden dan goed zorgen voor zijn medewerkers:

Het is hard de verkeerde kant op gegaan met de inkomensongelijkheid. Ik wil er voor vechten dat als iemand intelligent is, hard werkt en goed werk levert, zij dan ook recht hebben op een middenklasse levensstijl. De zaak is groter geworden. of ik het nou leuk vind of niet, het belang is alleen maar groter geworden.

Geef een reactie

Laatste reacties (95)