Laatste update 22:52
98

Complete FvD-top zat met zijn vingers in de kas

Forum voor Democratie lijkt een grove miscalculatie te hebben gemaakt in de wijze waarop de harde kern rond Thierry Baudet mede-oprichter en senator Henk Otten – die bezig is met het oprichten van een nieuwe, eigen partij – wilde lozen. De oud-penningmeester blijkt niet van plan stilletjes te vertrekken en trekt nu een beerput aan bedenkelijke financiële transacties open, waar niemand zonder kleerscheuren vanaf komt.

De bedragen die genoemd worden werpen vooralsnog meer vragen op dan er beantwoord worden. Hoe kan het bijvoorbeeld dat de partij er in drie maanden tijd meer dan 2 miljoen euro doorheen joeg?

En hoe kan het dat de partij jaarlijks meer dan 26.000 euro aan webhosting uitgaf bij het bedrijf van bestuurslid Rooken, terwijl webhosting volgens experts (en de tarieven-pagina van het bedrijf zelf) slechts een fractie daarvan bedraagt:

Ook de Volkskrant dook erin en schrijft:

Zo incasseerde Turning Point, het bedrijf van Baljeu, die Statenlid in Noord-Holland is maar vanwege zijn trouw aan Otten de Eerste Kamer misliep, in anderhalf jaar tijd 145 duizend euro voor verrichte werkzaamheden; een declaratie van Baljeu speelt een hoofdrol in de ruzie tussen partijbestuur en Otten. Rooken, die met Baudet het tweekoppige bestuur van de partij vormt, incasseert met zijn bedrijf ENEM jaarlijks ongeveer 26 duizend euro voor webhosting. Rooken kreeg bovendien, net als Otten, 5.000 euro voor zijn werk voor het Renaissance Instituut, het wetenschappelijk bureau van de partij, voor Cliteur was er een vergoeding van 7.500 euro. Datzelfde Renaissance Instituut betaalde 48.400 euro over 2017 voor ‘uitbesteed werk’ aan een partijlid dat nu senator is.

Ook oude betalingen waar geen gedoe over was, zoals die aan senator Jeroen de Vries voor ‘mantelzorg’ van Theo Hiddema – wiens zorghotel eveneens uit de partijkas werd betaald – na een heupoperatie, komen nu weer bovendrijven:

FvD verwijt Otten dat hij 9.800 euro zou hebben uitbetaald aan ‘zijn minnares’. Een foutje volgens Otten, die het voorval wijt aan ‘de aan Ottens eigen bv gerichte rekening die vermoedelijk op een verkeerde stapel terecht kwam’. Het bedrag werd, net als de 25 duizend euro die hij zichzelf onterecht voor overuren zou hebben uitbetaald – terugbetaald. Geen ongebruikelijke gang van zaken bij de partij. De volkskrant schrijft:

Forum voor Democratie presenteert zich graag als een partij waarvoor geld geen rol speelt. De partijtop verplaatst zich in de partij-Jaguar, de scholingsactiviteiten van het Renaissance Instituut worden gehouden in kastelen en landhuizen. Dat kostte in 2017 bijna 70 duizend euro, volgens Otten slecht besteed geld… Ook Baudet wordt door Otten op de korrel genomen. Volgens Otten betaalde hij vorig jaar een rekening van meer dan drieduizend euro voor een hotel in Thailand met de creditcard van de partij, geld dat hij terugbetaalde nadat de fout aan het licht kwam. Ook zou hij vorig jaar bij Otten op de stoep hebben gestaan met de vraag om 2.000 euro contant geld.

Volgens Otten is er weinig mis met het feit dat een politiek partij als melkkoe wordt gebruikt door het bestuur: “We werkten vaak wel honderd uur per week. Dan mag je van mij een bonus krijgen, en uitbetaalde overuren. Die vervlechting van werkzaamheden hoort er dan bij. Ik ben het er niet mee eens dat je politiek werk per se gratis moet doen.”

Geef een reactie

Laatste reacties (98)