Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Concept grondwet Egypte verbiedt confessionele partijen

  •  
01-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_moslimbroederschap_JonathanRashad_300
Egyptenaren moeten nog instemmen
De grondwetgevende vergadering in Egypte heeft overeenstemming bereikt over een concept voor een nieuwe grondwet. Daarin worden politieke partijen op religieuze grondslag verboden. De Egyptenaren stemmen deze maand of in januari over de grondwet, zo meldt RTL Nieuws.
De nieuwe grondwet legt verder vast dat het leger met de benoeming van de minister van Defensie moet instemmen. Die kan dan 8 jaar aanblijven, is bij RTL te lezen. 
Binnen 6 maanden na de bekrachtiging van de nieuwe grondwet moeten er verkiezingen worden gehouden. Het is mogelijk dat eerst een president wordt gekozen en daarna een parlement. Nadat de strijdkrachten begin juli de democratisch gekozen president Mohamed Morsi hadden afgezet, zeiden zij dat er eerst parlementsverkiezingen zouden worden gehouden.
De Moslimbroederschap van Morsi was al verboden. Wat er met andere bestaande confessionele partijen als Al Ansar gebeurt is niet duidelijk. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.