Laatste update 24 augustus 2017, 19:14
70

Busje Rotterdam geen onderdeel verijdelde aanslag

Een concert van de Californische band Allah-las in Rotterdam is woensdag op last van de politie afgelast. Het popconcert, dat in de Maassilo plaats zou vinden, kan geen doorgang vinden vanwege een terreurdreiging. De zaal zou om 19:30 opengaan voor bezoekers, maar het concert gaat niet door; in de Maassilo zijn agenten met kogelwerende vesten aanwezig. Ook ter plekke is een anti-terreureenheid. Het pand wordt ontruimd.

Wat er precies aan de hand is, is niet bekend. Daarover doet de politie nog geen uitspraak. Ook de organisatoren doen geen uitspraak over het afgelasten van het concert.

De naam van de band is een verwijzing naar Allah; naar verluidt zou de band een naam hebben gezocht die ‘heilig’ klonk.

 

Update 21.55

De burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, heeft in een persconferentie verklaard dat de politie een busje met een Spaans kenteken heeft staande gehouden op de Mijnsherenlaan. In het busje zijn gasflessen aangetroffen. Of het busje direct te linken is aan de dreiging in de Maassilo is nog niet duidelijk, benadrukte de burgemeester, maar dat wordt wel onderzocht. De Spaanse bestuurder is staande gehouden. Er zijn verder nog geen arrestatie gedaan.

Rond 17.30 kreeg de politie informatie over de terreurdreiging van de Spaanse politie, zo meldde Aboutaleb. Over de verdere inhoud van het dreigement kon hij geen nadere uitspraken doen.

De Mijnsherenlaan is op nog geen 10 minuten lopen van de Maassilo:

Via Twitter laat de politie weten dat de bestuurder van het busje naar het politiebureau is overgebracht en daar wordt gehoord.

Update 22.50
Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft laten weten dat het dreigingsniveau vooralsnog niet wordt aangepast naar aanleiding van de terreurdreiging in Rotterdam.

NOS: Popconcert Rotterdam afgelast, concertzaal meldt ‘terreurdreiging’
cc-foto: Martin van Elp

Update 08:30

In Noord-Brabant is rond twee uur in de nacht een 22-jarige man gearresteerd door de anti-terreureenheid. Hij wordt verhoord over de dreiging in Rotterdam, meldt Rijnmond.

Volgens Spaanse media is er geen verband met de aanslagen in Barcelona, heeft de gearresteerde chauffeur geen banden met jihadisten en waren de gasflessen bestemd voor privé-gebruik. Dat meldt het AD. De tip zou gegeven zijn in het kader van een al veel langer lopend onderzoek.

Update 9:00

Volgens Rijnmond heeft de chauffeur van het busje, die monteur is, een goede verklaring voor de flessen butagas. De EOD heeft verder niets aangetroffen. De bestuurder, die opviel door zijn rijgedrag, bleek dronken.

Update 24 augustus

De 22-jarige man die in verband met de terreurdreiging in Rotterdam is aangehouden, blijkt zelf een bericht over de dreiging verstuurd te hebben, voordat de autoriteiten alarm sloegen. Minister Stef Blok zegt heel benieuwd te zijn om van de verdachte te horen ‘waarom hij deze idiote actie gepleegd heeft’.

Lees hier meer: Verdachte terreurdreiging Rotterdam stuurde dreigbericht zelf

Geef een reactie

Laatste reacties (70)