36

‘Concreet gevaar voor heel Hannover’, maar geen details

Update: Geen explosieven gevonden ... minister van Binnenlandse Zaken geeft geen informatie over concrete dreiging ... Eerder: Voetbalstadion ontruimd … ‘Serieuze plannen iets tot ontploffing te brengen’ ... Terreuralarm voor heel Hannover ... Politiechef roept iedereen op: Ga naar huis

Dinsdagavond werd een voetbalwedstrijd tussen Duitsland en Nederland afgelast vanwege een dreiging. Het stadion in Hannover werd hierbij ontruimd, waarna alle toegangswegen richting HDI-Arena werden afgesloten, na de vondst van een verdacht pakketje. Ook minister Schippers en Hennis waren in het stadion aanwezig. Rond 19.15 werden zij door de Duitse politie beveiligd het gebouw uit geleid. Al snel na de ontruiming sprak de politie van een concreet gevaar voor heel Hannover. Volgens Kluge, de politiechef, kwam de beslissende aanwijzing ongeveer een kwartier na de opening van het stadion. “We hebben concrete aanwijzingen dat iemand een explosief in het stadion wilde gebruiken”, aldus Kluge.


In de binnenstad van Hannover is het metroverkeer stilgelegd. Ook is een concertzaal ontruimd. Ambulances staan opgesteld bij de HDI Arena.

NCTV heeft inmiddels een reactie gegeven over het dreigingsniveau in Nederland; dat blijft hetzelfde, substantieel: “We staan in goed contact met Duitse autoriteiten en volgen ontwikkelingen nauwgezet.” 

Fans, maar ook bondskanselier Merkel, wilden de wedstrijd juist bijwonen, om aan te tonen dat ze niet bang zijn voor terroristen. Merkel was op het moment van de ontruiming nog op het vliegveld.

De oefenwedstrijd Engeland – Frankrijk in Wembley, Londen, is om 21.00 gewoon doorgegaan. 

In een reactie op het afgelasten van de wedstrijd zegt minister Schippers dat het voelt als een nederlaag:

Het voelt als een nederlaag dat deze wedstrijd is afgelast. De wedstrijd stond in het teken van onze steun aan Frankrijk, maar veiligheid voor toeschouwers en spelers staat uiteraard voorop. Over de redenen van de afgelasting verwijzen we door naar de Duitse autoriteiten.”

Tijdens de persconferentie legde de minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière (CDU), uit waarom er zo laat pas werd ingegrepen. “Het besluit is mij als minister van Binnenlandse Zaken en minister van Sport niet licht gevallen”, aldus De Maizière. Echt ingaan op de dreiging kon hij niet, vanwege de ‘staatsveiligheid’. Hij benadrukte wel dat ze substantieel groot waren. Ook bood De Maizière ruimschoots zijn excuses aan voor het afgelasten van de wedstrijd. Volgens het Duitse persbureau DPA, zouden de Duitse diensten gewaarschuwd zijn door een buitenlandse veiligheidsdienst.

De minister van Binnenlandse Zaken heeft tevens laten weten dat er geen springstof is gevonden in of rondom het stadion. Ook zijn er bij het stadion geen arrestaties gedaan. Desalniettemin is de politie vannacht in versterkte eenheden aanwezig. De Maizière gaf als verklaring niet te willen zeggen wat hij weet “anders wordt u bang”. 

Een explosievenhond van de Duitse politie is aangeslagen op het verdachte pakketje op Hannover CS. Dat meldt de publieke omroep NDR. Het object is onschadelijk gemaakt. Op een röntgenfoto zijn duidelijk draadjes en een printplaat te zien, als ook een mobieltje, aldus de NDR. De federale politie meent dat het ‘minstens’ om een nepbom gaat, ‘als het niet meer is’.

Geef een reactie

Laatste reacties (36)