51

Concurrent JSF zet alles op alles

Saab biedt aan boete te betalen bij te late levering van Gripen NG-straaljagers ... Kabinet komt na de zomer met besluit over JSF

Het Zweedse Saab heeft het kabinet en de Tweede Kamer in poging ze van gedachten te doen veranderen over de aanschaf van een nieuw gevechtsvliegtuig een mooie aanbod gedaan: de vliegtuigbouwer is bereid een boete te betalen als het de Gripen NG-straaljagers niet op tijd kan leveren, met het oog op de JSF waarvan de levering keer op keer op zich laat wachten. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Op 2 juli heeft Saab een brief naar de Kamer gestuurd waarin het de aandacht wil vestigen op de vertragingen die de concurrent en JSF-bouwer Lockheed Martin heeft opgelopen. De vliegtuigbouwer schrijft het kabinet en de Tweede Kamer dat wanneer ze besluiten in zee te gaan met Saab de vliegtuigen op tijd geleverd zullen worden. Zo niet, dan is de vliegtuigbouwer bereid een boete te betalen. Het FD schrijft:

Het vaste leveringsschema en de boeteclausule moeten worden gezien als een poging om de aandacht te vestigen op tegenvallers bij de bouw van de Joint Strike Fighter (JSF), de gedoodverfde kandidaat en voorkeur van de Nederlandse luchtmacht. De Amerikaanse producent Lockheed Martin kampt met vertraging in de ontwikkeling en fors hogere kosten dan geraamd. Nederland neemt contractueel deel aan de testfase van de JSF en heeft twee testtoestellen gekocht.

Na de zomer komt het kabinet met een besluit over de vervanger van de F-16’s. In aanloop daar naartoe heeft het ministerie van Defensie concurrenten van de JSF uitgenodigd hun ontwerp aan te prijzen. Naast de Gripen NG van Saab gaat het ook over de F/A-18 Super Hornet van het Amerikaanse Boeing, de Rafale C. van het Franse Dassault en de Eurofighter Typhoon van een Brits-Duits-Italiaans-Spaans consortium.

De kans dat de keuze op een ander vliegtuig valt is echter gering. De pro-JSF-lobby is erg sterk. Het ministerie heeft 4,5 miljard euro uitgetrokken voor de nieuwe gevechtsvliegtuigen. De alsmaar stijgende kosten van de JSF zullen waarschijnlijk geen belemmering vormen bij de aankoop, er zullen alleen minder vliegtuigen aangeschaft worden.

Financieele Dagblad: Uiterste poging van JSF-concurrentie

cc-foto: Stefan Sundkvist

Geef een reactie

Laatste reacties (51)