29

Confessionelen vechten elkaar de tent uit

Hoofdbestuur ChristenUnie is pissig vanwege verlies tweede zetel: SGP had reststemmen aan CU moeten geven

Volgens het hoofdbestuur van de ChristenUnie schaadt de SGP het aanzien van de christelijke politiek, omdat de partij geen reststemmen aan de ChristenUnie heeft geschonken. Beide partijen verloren bij de Eerste Kamer verkiezingen zetels. ChristenUnie ging van vier naar twee zetels. Het verlies van één zetel had echter bespaard kunnen zijn, wanneer de streng gereformeerden hun reststemmen aan de ChristenUnie hadden geschonken.

ChristenUnie Voorzitter Peter Blokhuis:

De gevoelens van teleurstelling en verdriet zijn groot. Wat is gebeurd, is in onze ogen schadelijk voor het aanzien van de christelijke politiek en, erger nog, schadelijk voor de naam van christenen in het algemeen. Een door ons niet gezochte breuk met de SGP is werkelijkheid geworden.

Nu lijstverbindingen niet meer zijn toegestaan heeft de SGP gekozen om een sleutelpositie voor zichzelf te verzekeren. De partij gelooft dat de christelijke politiek het beste gediend is met een sleutelpositie voor de SGP wat met een grotere ChristenUnie in de Eerste Kamer niet zou lukken. Een restzetel voor de ChristenUnie zou betekenen dat de PVV een zetel minder zou hebben, waardoor de coalitie op een totaal van 36 zetels zou komen, wat net geen meerderheid is. Nu helpt de SGP de coalitie aan een nipte meerderheid.

Dagblad de Trouw schrijft hierover:

De partij wijst er op dat die rol nu al effectief is: de beperking van de winkelopenstelling op zondag en het handhaven van de strafbaarstelling van godslastering. De CU-voorzitter noemt die redenering ‘niet valide’. De partijen hadden een christelijk blok kunnen vormen, meent hij. Door de patstelling ging een vierde zetel voor de twee partijen samen verloren. De coalitie heeft, de SGP meegerekend, 8 zetels in de Senaat, een nipte meerderheid.

Trouw: ChristenUnie: Houding SGP schaadt naam christenen

cc-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (29)