Laatste update 10:40
7

De grootste privacyblunder van het jaar

Veel dommer wordt het niet, als het gaat om privacyschending: in het Duitse Dermbach, in de deelstaat Thüringen, kwamen patiëntgegevens letterlijk op straat te liggen toen een confettikanon tijdens een carnavalsoptocht snippers rondblies die bleken te bestaan uit duidelijk leesbare patiëntdossiers. Dat heeft officier van justitie Lutz Hasse in de Duitse media bevestigd.

De bizarre privacyschending werd ontdekt toen een buurtbewoner na afloop van de optocht tijdens het bezemen van haar stoep snippers aantrof met daarop de naam van haar zus. Vervolgens bleek het hele confettifeest een wel zeer pijnlijke herkomst te hebben: het lokale ziekenhuis.

Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis gaat het om gegevens van een aangesloten verzorgingstehuis. Geheel in strijd met de regels zouden de patiëntendossiers ‘niet op de juiste manier’ zijn ingeleverd. De papieren zouden in te grove stukken zijn versnipperd en vervolgens met het normale oud papier zijn verwijderd. Volgens de woordvoerder waren de snippers, met daarop ook namen van de behandelend artsen, niet afkomstig uit het ziekenhuis zelf.

Het ziekenhuis heeft de zaak zelf voorgelegd aan de hoogste functionaris op het gebied van gegevensbescherming. De officier van justitie heeft eigen onderzoekers ingezet. Omdat er geen strafrechtelijke aanklacht is ingediend, heeft de politie de zaak niet in onderzoek.

Het slordig omspringen met patiëntgegevens ligt extra gevoelig in het gebied. In 2013 kwamen in het nabijgelegen Immelborn operatieverslagen van meerdere patiënten per ongeluk op een onbeveiligd deel van de website terecht. Dat leverde de deelstaat destijds verscherpt toezicht van een Europese commissie op het gebied van gegevensbescherming op.

Bron: Heise, H/T: Politico
Cc-foto

Geef een reactie

Laatste reacties (7)