47

Conflict met school? Bel de advocaat

Explosieve groei aantal onderwijsconflicten......advocaat steeds vaker ingezet bij conflict tussen ouders en school

Ouders nemen vaker een jurist in de arm om een conflict met de school van hun kind ‘op te lossen’. Rechtsbijstandsverzekeraars en advocaten zien het aantal zaken, bijvoorbeeld over pesten en schooladviezen, in rap tempo stijgen

Bij Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) groeide het aantal geschillen met 140 procent in slechts 4 jaar tijd. Rechtsbijstandverzekeraar DAS zag het aantal onderwijsconflicten in een jaar tijd met 18 procent stijgen. Het bedrijf behandelde vorig jaar ‘enkele honderden’ zaken, blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad. 

‘Ouders reageren emotioneel’
SAR-jurist Rob Scholten vindt de explosieve groei zorgelijk.

Ouders willen het beste voor hun kind en reageren snel emotioneel. Maar een juridische procedure is meestal niet in het belang van het kind.”

Daarom probeert SAR zich zo lang mogelijk afzijdig te houden en de ouders vooral te adviseren, aldus Scholten. ‘In principe moeten de hulpvragers er zelf zien uit te komen met de scholen. Alleen als het écht niet meer lukt, mengt een jurist zich in het geschil’, volgens Scholten. 

Vaker conflictsituaties 
Door de schaalvergroting op scholen schuiven ouders minder makkelijk aan bij de docent om het probleem te bespreken. Bovendien zijn ze mondiger geworden, aldus advocaat Marion Scholtes van Brussee Lindeboom Advocaten: 

Ze accepteren niet zonder meer beslissingen vanuit de school.”

Het advocatenkantoor kreeg onlangs zelfs twee zaken binnen over schoolreisjes waarbij ouders dreigden met een kortgeding, omdat de school hun kinderen niet op buitenlandreis meenam wegens slechte schoolprestaties of gedrag. Harm van Gerven, woordvoerder van de PO Raad, geeft aan dat er tegenwoordig meer zaken zijn waar je onenigheid over kunt krijgen.

Oplosbaar conflict
Het gros van de zaken blijkt een gang naar de rechter uiteindelijk niet nodig, volgens van Gerven. Met het advies van de juristen vinden de ouders tóch een oplossing, of de scholen komen in actie nadat ze een brief van de rechtshulpverlener hebben gekregen. ‘Dat is bemoedigend’, vindt Van Gerven. 

Scholen en ouders moeten laten zien dat ze samenwerken. Als ze frictie hebben, voelt een kind dat.” 

AD.nl: Steeds meer conflicten tussen ouders en school
CC foto: Moyan Brenn

Geef een reactie

Laatste reacties (47)