22

Conflict rond Gibraltar loopt verder op

Britten en Spanjaarden dreigen elkaar met de rechter ... Spanje zoekt steun Argentinië ... Oorlogsschepen op weg

Het conflict tussen de Britse en Spaanse regering over Gibraltar loopt verder op. Londen dreigt met juridische stappen over de intensieve, tijdrovende controles die Spanje houdt aan de grens met het Britse rots. De ‘ongekende stap’ in de diplomatieke verhoudingen is een gevolg van een blamage voor premier Cameron.


Vorige week verklaarde Downing Street dat Spanje de controle-acties zou staken. Premier Cameron zou die toezegging gekregen hebben van zijn Spaanse collega. Vandaag bleek echter dat het grensgetreiter gewoon doorgaat en bezoekers uren moeten wachten bij de grensovergang in het zuidelijk puntje van Spanje. Londen dreigt nu met juridische maatregelen tegen Spanje. Deze ‘ongekende stap’ zou mogelijk een kracht bij de EU kunnen inhouden.

Spanje kondigt ondertussen aan de zaak aanhangig te maken bij Veiligheidsraad van de Verenigde Naties of het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, meldt De Standaard:

Sommige onderwerpen kunnen voor het Internationaal Gerechtshof dienen, zoals de landengte die een Spaanse eigendom is, die met het Verdrag van Utrecht (dat in 1713 onder meer de overdracht van Gibraltar regelde) niet werd overgedragen en mettertijd door de Britten werd bezet”, luidt het. De landengte, die de rots van Gibraltar met Spanje verbindt, maakt momenteel deel uit van de luchthaven van Gibraltar.

In een verdere escalatie heeft Spanje laten weten te onderzoeken of mogelijk een gezamenlijk front gevormd kan worden met Argentinië, een land dat al langer een conflict heeft rond de Britse zeggenschap over de Falkland-eilanden en daar in de jaren tachtig zelf een oorlog over voerde.

Ondertussen is een flink aantal oorlogsschepen onderweg naar Gibraltar en de Middellandse Zee, waaronder het vliegkampschip HMS Illustrious (video). Volgens Londen betreft het een reeds lang geleden geplande oefening. In zijn column in de Daily Telegraph stelt de populaire conservatieve burgemeester van Londen, Boris Johnson, dat hij hoopt dat de vlootbeweging geen toeval is en de Britten in staat zijn Gibraltar uit de Spaanse wurggreep te verlossen.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)