10

Confrontatie tussen blank en zwart bij rechtbank Zuid-Afrika

Acherban Terre'Blanche protesteert bij voorgeleiding moordenaars van hun leider

De politie heeft moeten ingrijpen bij opstootjes tussen blank en zwart bij de Zuid-Afrikaanse rechtbank waar de daders van de moord op hun leider Eugène Terre’Blanche formeel in staat van beschuldiging worden gesteld. Er moest zelfs een barricade van prikkeldraad worden opgeworpen om de groepen van elkaar te scheiden.


Enkele honderden leden van de extreemrechtse Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) hebben zich dinsdag verzameld bij de rechtbank. Ze zwaaiden in de noordelijke plaats Ventersdorp met AWB-vlaggen en zongen het oude volkslied uit de tijd van de apartheid, berichtte de BBC.

Een kleinere groep zwarte belangstellenden zette op zijn beurt het huidige volkslied in. De spanningen liepen hoog op tussen beide groepen.

Terre’Blanche (69) werd zaterdag in zijn slaap vermoord op zijn boerderij in Ventersdorp door twee van zijn werknemers. Sympathisanten riepen direct daarna blanken op het WK Voetbal komende zomer te boycotten. De AWB heeft nadien bij monde van woordvoerder Pieter Steyn (video) opgeroepen tot kalmte.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)