62

Conservatieve groepen geven miljard dollar uit aan klimaatontkenning

Onderzoeker: Dit is hoe rijke personen en bedrijven hun economische macht vertalen naar politieke en culturele macht

Conservatieve groepen in de VS geven een miljard dollar per jaar uit aan pogingen om klimaatwetenschap te ontkennen en actie tegen klimaatverandering tegen te houden. Dat blijkt uit een eerste uitgebreide studie naar de werking van de anti-klimaatlobby in Amerika, zo meldt de Britse krant The Guardian.

De lobby wordt grotendeels ondersteund door conservatieve miljardairs, die hun invloed uitoefenen door heimelijk netwerken te financieren, schrijft The Guardian. Zij hebben grote bedrijven vervangen als hoofdsponsor van 91 denktanks, belangenorganisaties en brancheorganisaties die er alles aan doen om te voorkomen dat er iets tegen klimaatverandering wordt ondernomen.

De ruime financiële steun heeft de conservatieve oppositie tegen klimaatbeleid gehard, waardoor de kans steeds kleiner wordt dat het Amerikaanse Congres actie onderneemt tegen de opwarming van de aarde door broeikasgassen.

Socioloog Robert Brulle van de Drexel University, die het onderzoek uitvoerde, noemt de oppositie tegen de klimaatwetenschap een beweging.

Het zijn niet slecht een paar losgezongen individuen die dit doen. Dit is een grootschalige politieke inspanning.

Dit is hoe rijke personen en bedrijven hun economische macht vertalen naar politieke en culturele macht. Zij nemen hun winsten en huren mensen in om boeken te schrijven waarin staat dat klimaatverandering niet echt is. Ze huren mensen in om op tv te zeggen dat klimaatverandering niet bestaat.

Uiteindelijk weegt de stem van mensen die geen economische macht hebben nooit zo zwaar al die van degenen die dat wel hebben. Zo wordt de democratie misvormd.

Details over de financiering van het anti-klimaatgeluid bij The Guardian: Conservative groups spend $1b a year to fight action on climate change

Foto-cc: Steven Erat

Geef een reactie

Laatste reacties (62)