29

Conservatieve kranten draaien bij in klimaatcrisis

Voortschrijdend inzicht: Klimaat is aan het veranderen en mens speelt daar een rol bij

Het zijn media die jarenlang de wetenschappers die waarschuwden voor de klimaatcrisis verketterden, die studies afdeden als fabeltjes en verder alles uit de kast trokken om te voorkomen dat er maatregelen worden getroffen om klimaatverandering af te remmen. Nu erkennen ze eindelijk dat er iets aan de hand is.

Redacties van twee invloedrijke conservatieve Britse kranten, de serieuze Telegraph en het schandaalblad Daily Mail, hebben tegenover een parlementaire commissie verklaard dat de klimaatcrisis echt bestaat en dat de mens daar voor een belangrijk deel aan bijdraagt. Dat meldt de Guardian. Het wil niet zeggen dat de kranten ook meteen maatregelen steunen om de verandering af te remmen.

We geloven dat het klimaat aan het veranderen is, dat menselijke activiteiten een van de oorzaken zijn voor die verandering, maar dat menselijk vernuft en aanpassingsvermogen niet genegeerd moeten worden ten faveure van recepten die de economie schaden.

De redacteuren gaven hun standpunt aan een parlementaire commissie die onderzoekt hoe er over de klimaatcrisis bericht wordt. De twee kranten zijn tot nu toe vooral een podium geweest voor de zogenaamde skeptici, lieden die alles uit de kast trekken om twijfel te zaaien rond de crisis, onder andere door wetenschappers te bestempelen tot klimaatgekkies.

De commissieleden zijn verrast dat alle serieuze media erkennen dat klimaatverandering een gegeven is en de mens daar medeschuldig aan is omdat in de berichtgeving vaak anders wordt beweerd. De minister van milieu viel tijdens een verhoor door de commissie de BBC aan omdat de die publieke omroep veel te veel ruimte gaf aan zogeheten ‘klimaatsceptici’.

In Nederland zijn het vooral de Telegraaf-media die desinformatie over de klimaatcrisis verspreiden maar in het verleden boden ook populaire programma’s als Pauw & Witteman en De Wereld Draait Door podium aan het ondergraven van de boodschap over het klimaat.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)