Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Conservatieve minister verdedigt boe-geroep bij antiracisme-actie

  •  
14-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
takingthekneeengerland

© England's Mason Mount, right, and Declan Rice take the knee pair to the kick-off of the Euro 2020 soccer championship group D match between England and Croatia, at Wembley stadium, London, Su

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel staat op de bres voor supporters die de Engelse spelers uitjouwen als zij voor de wedstrijd op een knie gaan zitten om te protesteren tegen racisme. De Conservatieve politica wil niet zeggen of ze zelf ook ‘boe’ zou roepen, maar spreekt zich wel uit tegen wat zij ‘symboolpolitiek’ noemt. “Ik steun mensen die zo’n gebaar maken niet”, zei Patel over de voetballers.
De Engelse spelers en verscheidene andere nationale elftallen gaan voorafgaande aan een wedstrijd op een knie zitten. Dat valt niet in goede aarde bij racistische supporters. Het Engelse team werd bij een vriendschappelijke wedstrijd tegen Oostenrijk door een deel van de eigen fans uitgefloten vanwege de antiracisme-actie. Hetzelfde gebeurde bij de EK-wedstrijd tegen Kroatië.
In andere landen gebeurt overigens hetzelfde. Zo liet het Russische publiek in Sint-Petersburg zijn afkeuring blijken toen de Belgische spelers voor de EK-wedstrijd Rusland – België op een knie gingen zitten. België won met 0-3, onder meer dankzij twee doelpunten van Romelu Lukaku.
Patel is niet de enige Conservatieve politicus die bezwaar maakt tegen het antiracismeprotest. De Conservatieve Lagerhuisleden Lee Anderson en Brendan Clarke-Smith verzetten zich eveneens tegen de actie. De Conservatieve minister van Onderwijs Gillian Keegan noemt het antiracismeprotest “symboliek” die “tot verdeeldheid leidt”.
Premier Boris Johnson heeft de Engelse supporters wel opgeroepen om achter de eigen spelers te gaan staan. Dat deed hij overigens zonder de racistische fans te veroordelen.
Labour-leider Keir Starmer spreekt wel schande van het boe-geroep. “We zouden de spelers allemaal moeten steunen”, zegt hij. Starmer vindt dat Johnson geen leiderschap toont , en meent dat de premier een voorbeeld zou moeten nemen aan de Engelse bondscoach Gareth Southgate die achter de antiracisme-actie van zijn spelers staat.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.