56

Britse Conservatieven zeggen vertrouwen in eigen premier May op

Maar liefst veertig Britse parlementsleden van de Conservatieve Partij hebben schriftelijk het vertrouwen in hun partijleider en premier Theresa May opgezegd. Dat schrijft The Sunday Times. Als nog acht parlementariërs dat voorbeeld volgen, kan een partijleiderschapsverkiezing worden afgedwongen.

Het botert al tijden niet tussen May en haar partij. Afgelopen zomer schreef ze op eigen initiatief tussentijdse verkiezingen uit. De bedoeling daarvan was om de meerderheid in het Lagerhuis te vergroten en zo sterker te staan tijdens de Brexit-onderhandelingen. Dat plan ontplofte echter in het gezicht van May en de Tories raakten na de verkiezingen hun absolute meerderheid kwijt.

Daarnaast willen ook de Brexit-onderhandelingen niet vlotten. May stelt veel eisen aan de Europese Unie, maar vindt daar een gesloten blok dat niet van plan is het de Britten makkelijk te maken. Dat het May aan een duidelijke Brexit-strategie ontbreekt, helpt daarbij ook niet.

En dan zijn er nog de problemen in het kabinet van May. De afgelopen week zagen twee van haar ministers zich gedwongen op te stappen. Eerst Michael Fallon van Defensie na een schandaal over seksuele intimidatie, vervolgens stapte ook Priti Patel (Ontwikkelingssamenwerking) op omdat ze in het geheim gesprekken met de Israēlische premier Netanyahu en diens ministers, plus wat zakenlui en lobbyisten had gevoerd. Nog een derde minister, Boris Johnson van Buitenlandse Zaken, ging afgelopen week ook weer als een olifant door de porseleinkast. Hij vertelde een kulverhaal over een in Iran gevangengenomen Britse journaliste, die er daardoor nog een aanklacht bij kreeg.

Wanneer het inderdaad tot nieuwe leiderschapsverkiezingen komt bij de Conservatieve Partij, en May daarin het onderspit delft, wordt de nieuwe partijleider automatisch premier van Groot-Brittannië. Daar zijn dan geen aparte verkiezingen voor nodig.

Bron: NOS / cc-foto: EU2017EE

Geef een reactie

Laatste reacties (56)