19

Consumenten woedend op supermarkten na weren ‘te kleine’ Zeeuwse pruimen

Duizenden consumenten zijn boos na het bericht dat supermarkten pruimenteler Kees Hamelink uit het Zeeuwse Wemeldingen laten zitten met 60.000 kilo pruimen. De supermarkten eisen van leveranciers dat pruimen minstens 38 millimeter meten. De pruimen van Hamelink zijn door de droogte drie millimeter kleiner. Hij kon zijn boomgaarden niet beregenen omdat die te dicht bij de Oosterschelde liggen en het grondwater daardoor te zout is. Omroep Zeeland sprak met de getroffen fruitteler:

“Volgens mij heb ik alles goed gedaan tot nu toe, maar dit is puur overmacht”, zegt hij mistroostig. “Ik laat de pruimen nu gewoon van de bomen vallen, want plukkers inhuren kost ook geld.” (…) De pruimen naar de voedselbank sturen bijvoorbeeld is voor de fruitteler geen optie. “Het gaat om zestigduizend kilo pruimen, die blijven maar korte tijd goed. En wie gaat de plukkers betalen? Sorry, maar dat gaat echt niet werken.”

De zus van de boer zocht hulp en dat leidde tot een een oproep op Facebook om de pruimen alsnog als voedsel te gebruiken. Het bericht is al bijna drieduizend keer gedeeld en maakte een stortvloed aan reacties los.

“Ik ben terechtgekomen bij een bedrijf dat beschadigde of te kleine vruchten verkoopt.” Potverdorie heet dat bedrijf en mensen konden per 500 kilo pruimen afnemen. Wegens de grote vraag naar kleinere hoeveelheden, is de grens van 500 kilo komen te vervallen. Sindsdien regent het aanvragen, maar ook verontwaardigde reacties tegenover supermarkten. “Zonde ze zijn heerlijk. Groot of klein de smaak is het belangrijkste. De arrogantie van de supermarkt”, reageert Mylene Groen. Esther de Groot noemt het “onzin” dat supermarkten de pruimen niet in het schap willen: “Beter iets kleiner dan geen toch?” Sommige supermarkten hebben volgens de zus van Hamelink laten weten alsnog pruimen af te nemen van de teler. Morgen rijdt ze met de eerste 500 kilo richting Apeldoorn.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)