14

Consumentenbond en artiestenbonden samen tegen downloadverbod

Alternatief voorstel van de bonden: Nu heffing op afspeelapparatuur, later internetheffing

De Consumentenbond en de artiestenvakbonden Ntb en FNV Kiem vinden dat het downloaden van muziek en films niet verboden moet worden. Dat meldt Trouw. De bonden presenteren woensdag een voorstel voor een nieuw thuiskopiestelsel. Zo willen ze een toeslag op onder meer Mp3-spelers, waarvan de opbrengst naar de artiesten gaat.

Trouw schrijft dat de bonden zich hiermee uitspreken tegen een plan van het vorige kabinet om de zogeheten Thuiskopieregeling binnen enkele jaren te vervangen door een downloadverbod. Binnen de Thuiskopieregeling betalen consumenten nu nog een heffing over blanco cd’s en dvd’s, waardoor ze feitelijk betalen voor het kopiëren.

De bonden willen in plaats daarvan een heffing op apparatuur die muziek en films kan opnemen en afspelen, zoals harddisk recorders, Mp3-spelers en mobiele telefoons met geïntegreerde Mp3-speler.

Op termijn moet volgens de Consumentenbond en artiestenbonden de apparatenheffing overgaan in een internetheffing. Hierbij mag echter geen gebruik worden gemaakt van technieken die inbreuk maken op de privacy van consumenten. Dit voorstel moet voorkomen dat consumenten worden gecriminaliseerd en waarborgen dat auteurs en uitvoerend kunstenaars een redelijke vergoeding krijgen voor het gebruik van hun werk.

Lees meer bij Trouw: Consumentenbond en artiestenbonden tegen downloadverbod

Foto-cc: Guidosportaal

Geef een reactie

Laatste reacties (14)