Laatste update 15 februari 2018, 10:39
16

Consumentenbond waarschuwt voor nieuwe Facebook app

De Consumentenbond waarschuwt gebruikers dat Facebook met een nieuwe app stiekem data-verkeer verzamelt, ook verkeer dat helemaal niet voor Facebook bestemd is.

Onder het misleidende mom van extra privacy en veiligheid verzamelt het bedrijf met de app alle denkbare gegevens van de gebruiker, zoals naam, telefoonnummer, apparaatgegevens, locatie, apps op het apparaat, bezochte websites. Facebook eigent zich het recht toe deze gegevens te analyseren én door te spelen aan andere partijen, maar dat is alleen te lezen in de volledige privacyverklaring die is weggestopt achter een link. In de verkorte versie van de verklaring die gebruikers bij de installatie zien, staat hier niets over.

Het gaat om de Onavo Protect app die nu via de gewone Facebook app wordt gepromoot. Onavo Protect biedt een zogeheten VPN-verbinding (Virtual Private Network) waarmee gebruikers hun dataverkeer kunnen beschermen als ze bijvoorbeeld via een publiek wifi-netwerk internet op gaan. De Wall Street Journal onthulde eerder dat Facebook met deze zogenaamde bescherming juist zelf gegevens verzameld. “Je kunt nog beter een onbeveiligde verbinding gebruiken dan deze VPN”, verklaart een woordvoeder van de bond tegenover de NOS.

cc-foto: EFF Photos

Geef een reactie

Laatste reacties (16)