39

Copyrightprotest laait op na zelfmoord internetactivist

Rechtszaak tegen 26-jarige Aaron Swartz vanwege illegaal downloaden leidde volgens ouders tot wanhoopsdaad

De 26-jarige internetactivist Aaron Swartz pleegde afgelopen vrijdag zelfmoord. Hoewel hij al langer leed aan depressies, speelt volgens zijn ouders een rechtszaak die tegen hem aangespannen is vanwege het illegaal downloaden van een wetenschappelijk archief, een belangrijke rol in zijn beslissing. Zijn wanhoopsdaad heeft inmiddels geleid tot verschillende online protesten.

Zo zijn academici als eerbetoon aan Swartz en als protest tegen zijn vervolging een campagne gestart, waarbij ze hun artikelen en scripties zo veel mogelijk online gratis toegankelijk maken. Op Twitter is de campagne te volgen onder hashtag #PDFTribute.

Ook is een petitie gestart voor het ontslag van de openbare aanklager die verantwoordelijk was voor de zaak tegen Swartz.

Swartz werd vervolgd omdat hij vier miljoen wetenschappelijke artikelen zou hebben gedownload uit het archief van JSTOR (de digitale bibliotheek Journal Storage), die alleen tegen betaling beschikbaar zijn. De internetactivist was van mening dat de artikelen die met behulp van publiek geld tot stand zijn gekomen, ook in het publiek domein zouden moeten zitten.

JSTOR klaagde Swartz aan waarna hij door het Openbaar Ministerie werd vervolgd. JSTOR eiste later geen schadeclaim meer, maar het OM eiste alsnog 35 jaar celstraf en een boete van 1 miljoen dollar.

Swartz was onder meer mede-oprichter van de immens populaire socialnewssite Reddit.

AP: Swartz’ death fuels debate over computer crime

cc-foto: Sage Ross

Geef een reactie

Laatste reacties (39)