50

‘Corbyn is geen socialist die Das Kapital als bijbel ziet’

Historici Han van der Horst en Arend-Jan Boekestijn kruisen de degens over het zogenaamde marxisme van Jeremy Corbyn, kandidaat-voorzitter van de Britse Labour Party 

De Britse Labourpartij houdt momenteel verkiezingen voor het voorzitterschap. De vorige partijleider ‘Red’ Ed Milliband stapte in mei op na een vernederende nederlaag. De meest belovende kandidaat is de omstreden klassiek-linkse Jeremy Corbyn die door tegenstanders als ‘megamarxist’ wordt weggezet. In de radiouitzending van De Nieuws BV bespreken historici Han van der Horst en Arend-Jan Boekestijn zijn kans van slagen als partijvoorzitter.


De opkomst in populariteit van Corbyn zorgt voor veel ophef binnen de sociaaldemocratische Labour Party. Een aantal belangrijke kopstukken noemt zijn mogelijke benoeming ‘de vernietiging van de partij’. Boekestijn beaamt dat hij met zijn onhaalbare, door Karl Marx geïnspireerde, ideeën niet geschikt is voor leiderschap en dat het inderdaad het einde van de partij zou kunnen betekenen.

 Corbyn’s ideeën om de belasting voor rijken te verhogen zou volgens Boekestijn ‘niets zijn voor Engeland’. Hij noemt de belastingverhoging van de Franse president Hollande als voorbeeld. Die zou nu door de Fransen op allerlei slimme manieren ontdoken worden. 

 “Het lijkt me geen ideologische scherpslijper, zoals de marxisten van vroeger. (…) Of iemand die Das Kaptal als bijbel ziet”, beargumenteert Van der Horst. Hij typeert hem als een socialist en geen échte marxist. De communistische achterban zou de dupe worden van de politicus’ geslepen strategie om verkozen te worden.”Hij zou nog wel eens verrassende dingen kunnen zeggen”, aldus Van der Horst.

 Volgens de historicus zou een socialistische partijvoorzitter als Corbyn vooral veel kunnen betekenen voor jongeren en werklozen en voor het verkleinen van de afstand tussen rijk en arm. 

 De kandidaat-voorzitter maakt zich tijdens zijn campagne hard voor armoedebestrijding, het opkomen voor mensenrechten en het verminderen van internationaal conflict. Volgens de laatste peilingen komt Corbyn als winnaar uit de bus. Op 10 september wordt de nieuwe Labourleider bekend gemaakt. 

Geef een reactie

Laatste reacties (50)