Laatste update 11:55
165

Corbyn kondigt motie van wantrouwen aan om No Deal te stoppen

Jeremy Corbyn heeft in een brief aan het parlement zijn intentie aangekondigd om ‘zo snel mogelijk en zodra er vertrouwen is in een meerderheid’ een motie van wantrouwen in te dienen tegen premier Boris Johnson en zijn plannen om – ondanks een gebrek aan politieke steun – een No Deal-Brexit te forceren.

Johnson dreigt het parlement te verdagen indien het parlement een dergelijke motie zou steunen, waardoor er geen nieuwe regering kan worden gevormd en er – na het verlopen van de Brexit-deadline op 31 oktober en een No Deal-exit – automatisch nieuwe verkiezingen zouden plaatsvinden op 1 november. Iets waarvan de voorzitter van de House of Commons, John Bercow, al heeft gezegd dat hij niet van plan is om het te laten gebeuren.

Om te voorkomen dat Johnson het parlement buitenspel zet kan de oppositie ook een motie van wantrouwen indienen waarin reeds een nieuwe leider wordt aangewezen. Corbyn vraagt daarom oppositieleiders en rebellerende leden van de Conservative Party om hem gedurende een gelimiteerde periode te steunen zodat er uitstel van de Brexit-datum kan worden gevraagd aan de EU en er nieuwe verkiezingen kunnen worden gehouden, waarin Labour zich hard zal maken voor een tweede referendum met de keuze tussen Remain of een No Deal- Brexit. Eerder kwam Caroline Lucas, parlementariër van de Groenen, al met een vergelijkbaar plan. Zij stelde een tijdelijk kabinet van nationale eenheid voor, geheel bestaand uit vrouwen, die allereerst een nieuw referendum mogelijk moesten maken. Na een stortvloed van kritiek op haar plan, bood Lucas excuses aan.

Corbyn wil met het plan een mogelijke coalitie van centristen voorblijven, die naast anti-No Deal ook heel erg anti-Corbyn zijn. De Liberal Democrats en de Independent Group for Change, bij monde van Anna Soubry, hebben al laten weten niet van plan te zijn om een eventuele interim-regering van Corbyn te steunen. Vier andere ‘Tory rebels’ zijn wel bereid met Corbyn samen te werken, schrijven ze in hun antwoord op zijn brief:

Geef een reactie

Laatste reacties (165)