Laatste update 14:38
89

Corbyn: Labour mogelijk neutraal bij tweede Brexit-referendum

Jeremy Corbyn sluit niet uit dat Labour bij een tweede Brexit-referendum neutraal blijft. Dat zei de Labour-leider maandag. Eerder op de dag verklaarde John McDonnell, Labours schaduwminister van Financiën en de tweede man achter Corbyn, al dat de partij in een nieuw referendum ‘leave’ zou kunnen steunen. Daarvoor zou dan wel eerst een nieuwe Brexit-deal nodig zijn.

Eerder heeft Corbyn gezegd dat Labour campagne zal voeren om in de EU te blijven als de kiezers in een nieuw referendum de keuze krijgen voorgelegd tussen een ‘No Deal Brexit’ of ‘remain’. Corbyn wil nieuwe verkiezingen uitschrijven en vervolgens een nieuwe volksraadpleging organiseren.

Nutsbedrijven nationaliseren
De opmerkingen van de Labour-top laten zien hoe de partij nog altijd worstelt met de Brexit, die tot diepe verdeeldheid heeft geleid in de Britse samenleving. Corbyn verklaarde maandag dat hij de mensen weer samen wil brengen.

Hij toonde begrip voor kiezers die ‘leave’ hebben gestemd. Nieuw beleid van Labour zal hun zorgen kunnen wegnemen, verwacht hij. Corbyn wil “de bankiers, belastingontduikers en grote vervuilers” aanpakken en de gewone Britten hogere salarissen geven.

Corbyn wil dat bereiken door werknemers 10 procent van de aandelen in grote bedrijven te geven en door de invoering van een minimumjeugdloon van 10 pond per uur. Ook wil Corbyn de spoorwegen, de postbezorging en de waterbedrijven weer nationaliseren. “Als Labour wint, winnen we allemaal: de verpleegster, de gepensioneerde, de student, de kantoormedewerker en de ingenieur.”

Peiling
Vooralsnog lijkt er nog geen meerderheid die Corbyn steunt. Uit een peiling van YouGov die zaterdag werd gepresenteerd, blijkt dat 48 procent van de Britten wil dat er een No Deal Brexit komt én dat Corbyn geen premier wordt. Voor het scenario dat Corbyn premier wordt en een tweede referendum uitschrijft is slechts 35 procent te porren. Van de remain-stemmers van 2016 geeft bijna een kwart de voorkeur aan een No Deal waarbij Corbyn geen premier wordt.

De Britse regering verwacht dat een No Deal Brexit zal leiden tot tekorten aan medicijnen, voedsel en brandstof, zo bleek dit weekend uit uitgelekte overheidsdocumenten. Volgens een woordvoerster van premier Boris Johnson zijn de documenten verouderd. Geharnaste Brexiteers noemen de waarschuwingen over tekorten ‘Project Fear 2.0’. Veel Britse consumenten en bedrijven zijn desalniettemin begonnen met hamsteren.

Geef een reactie

Laatste reacties (89)