Laatste update 14:00
48

Corbyn wil VK na Brexit in douane-unie met EU houden

De Britse Labour-leider Jeremy Corbyn heeft het standpunt van zijn partij over wat er moet gebeuren na de Brexit duidelijk gemaakt. Labour wil dat het land in een douane-unie met de EU blijft. NRC schrijft:

Corbyn zei dat het VK juist ‘dicht bij’ de EU moet blijven. Zo wil hij in tegenstelling tot May geen invoertarieven ook omdat er dan geen fysieke grens nodig is tussen Noord-Ierland en de republiek Ierland. Ook wil hij dat het land onderdeel blijft van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, het Erasmus-uitwisselprogramma en andere agentschappen waar het VK baat bij heeft.

Met dit standpunt rijdt Corbyn zijn rivaal de conservatieve premier May in de wielen. Zij beweerde eerder dat het land na de Brexit ook geen aanspraak meer moet maken op de voordelen van de interne Europese markt en de lagere importtarieven die de douane-unie met zich meebrengen. Een deel van haar partij is daar zeer ongelukkig mee.

De machtige ondernemersorganisatie Confederation of British Industry (CBI), die normaal zeer kritisch is ten aanzien van Corbyn, reageert opgetogen op het Labour standpunt. Het betekent dat Labour banen en levensstandaarden op de eerste plaats zet, aldus CBI. “Het zal de handel helpen groeien zonder de vrijheid van vestiging of de betalingen aan de EU te accepteren.”

Bekijk hieronder de speech van Corbyn, begint op 59:40, of lees de tekst.

Geef een reactie

Laatste reacties (48)