Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Coronacrisis leidt tot meer discriminatie op arbeidsmarkt’

  •  
04-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
125 keer bekeken
  •  
EMBARGO - Officiele opening van de Pride bij Homomonument

© AMSTERDAM - Wethouder Rutger Groot-Wassink (Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering) tijdens de opening van de Find all flags tour. De Pride kan wegens het coronavirus niet doorgaan. Al

De Amsterdamse wethouder Sociale Zaken en Diversiteit Rutger Groot Wassink (GroenLinks) vreest dat de coronacrisis zal leiden tot meer discriminatie op de arbeidsmarkt. “Het aantal banen daalt, dus werkgevers kunnen kiezen uit meer sollicitanten. Deze toegenomen keuzevrijheid kan discriminatie versterken”, verklaart hij tegenover Het Parool.
Groot Wassink doet zijn uitspraken in reactie op cijfers over arbeidsmarktdiscriminatie van de Dienst OIS en de het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA). Beide instanties zien dit jaar een toename van de ervaren en gemelde discriminatie bij sollicitaties. Daarnaast is er ook op de werkvloer meer discriminatie, meldt Het Parool.
"Van de Amsterdammers ervaart 14 procent discriminatie op het werk. Een jaar eerder was dat nog 12 procent. Volgens het MDRA gaat het vooral om verbale agressie gericht op de afkomst van een collega, die bijvoorbeeld ‘poep’ of ‘apenkop’ wordt genoemd. Het zijn vooral uitzendkrachten die dit ervaren."
Uit eerder onderzoek is gebleken dat werkgevers bij een krappe arbeidsmarkt minder snel geneigd zijn te discrimineren op bijvoorbeeld leeftijd of etniciteit. OIS waarschuwt dat het risico op arbeidsmarktdiscriminatie weer kan toenemen als het economisch slechter gaat.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.