98

Coronareddingsplan PvdA: 1 miljard voor cultuur, 8 miljard naar duurzaamheid

De PvdA heeft een coronareddingsplan gelanceerd. De sociaaldemocraten willen 50 miljard euro uittrekken voor noodsteun en investeringen in de economie. Zo wil de PvdA een miljard euro vrijmaken voor kunst en cultuur. De sector moet het tot nu toe doen met 300 miljoen. De PvdA schrijft:

Meer dan 300.000 acteurs, artiesten, kunstschilders, zangers en fotografen dreigen hun baan en inkomen te verliezen. Musea kunnen de huur niet meer betalen. Populaire festivals gaan failliet. Permanente schade aan onze kunst en cultuur dreigt.

Daarnaast wil de PvdA twee miljard euro uittrekken voor een fonds voor het omscholen en bijscholen van werknemers die door de coronacrisis hun baan kwijtraken. Samen met de herinvoering van de deeltijd-WW moet die maatregel ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen hun baan behouden of aan de slag gaan in sectoren waar tekorten zijn.

De PvdA bepleit grote investeringen in infrastructuur. Vijf miljard voor een snelle treinverbinding tussen Amsterdam en Groningen (de Lelylijn) en twee miljard voor een snelle intercity van Utrecht naar Berlijn moeten het aantrekkelijker maken om de trein te pakken.

De duurzame ambities blijken ook uit de vier miljard euro die de partij wil uittrekken voor het verduurzamen van huurwoningen. Daarnaast zet de PvdA geld apart voor investeringen in natuur (1 miljard) en waterstof (2 miljard). Door de aanleg van meer parken, waterpartijen en groene daken moeten daarnaast steden hittebestendiger worden.

cc-foto: PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (98)